AcasăAlegerile editorilorDupă 25 de ani de liniște, Ion Iliescu a fost acuzat oficial...

După 25 de ani de liniște, Ion Iliescu a fost acuzat oficial de infracțiuni împotriva umanității!

-

Ion Iliescu, de trei ori președinte al României după Revoluția din 1989, a fost pus sub acuzare astăzi în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Iliescu (85 de ani) este acuzat de infracțiuni împotriva umanității pentru rolul său în Mineriada din 13-15 iunie, în care aproximativ o mie de persoane au fost rănite și private de libertate, iar patru oameni au murit.

Parchetul instanței supreme a anunțat începerea urmăririi penale împotriva mai multor persoane, printre care și fostul șef al SRI Virgil Măgureanu.

Atât Iliescu, cât și Măgureanu, au refuzat să facă vreo declarație la ieșirea de la Parchet, scrie Adevărul.

Dosarul Mineriadei din iunie 1990 este unul foarte bătrân. Cercetările au fost reluate în luna martie, după ce în anii precedenți au fost emise mai multe decizii de neîncepere a urmăririi penale. Cum în România, nu s-a dat nicio hotărâre judecătorească în acest caz, numeroase victime au cerut și au câștigat despăgubiri din partea statului român la CEDO.

Fostul preşedinte a fost audiat de procurorii Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul General. Iliescu va fi chemat din nou la Parchetul General pentru a da declarații.

Fostul general Victor Athanasie Stănculescu a ajuns şi el, astăzi după-amiază, la Parchetul instanţei supreme, fiind citat în calitate de supect în dosarul Mineriadei. El a îndeplinit funcţia de ministru al Apărării în perioada 1990-1991.

Dosarul nerezolvat al Mineriadei din iunie 1990 este o pată pe obrazul Justiției române, care n-a reușit în 25 de ani să facă niciun fel de lumină în acest caz.

CEDO a decis, într-un proces intentat statului român de Marin Stoica, o victimă a evenimentelor, că ”toate dovezile din acest caz indică existenţa elementelor constituirii unei crime împotriva umanităţii, comise de oficiali ai statului român, inclusiv membri ai Guvernului şi militari cu grade importante”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a completat în decizia sa, din 2014, că ”timpul nu exonerează nici statul român, nici pe făptaşii individuali de răspundere”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Sorin Breazu
Sorin Breazuhttp://greatnews.ro/
Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.

RĂMÂI MEREU CONECTAT CU NOI

302,134FaniÎmi place
391CititoriConectați-vă
122AbonațiAbonați-vă
52FollowersFollow

CINE, CE, CUM?

Chiar vine apocalipsa fiscală? Cât este impozitul pe dividende și pe...

0
Creșterea impozitului pe dividende la 16% și a celui pe profit la 19% pare să fie una dintre măsurile asupra cărora partidele au căzut...

România și creșterea TVA. TOP 35 – care sunt țările europene...

0
Deși președintele Nicușor Dan a promis în campania electorală că TVA-ul nu va crește, mărirea taxei pe valoarea adăugată de la 19% la 21%...

Ce ministere își doresc partidele în următorul Guvern

0
PSD, PNL, USR și UDMR pare să se fi pus de acord pentru constituirea unui guvern. Social-democrații au propus să există o rocadă și...