Declarația 600. Cele 10 schimbări anunțate de Guvern

declarația 600 ANAF declarația 600 PFA declarația 600 termen depunere formularul 600
Foto: Captură YouTube / ANAF

Premierul României, Viorica Dăncilă, a prezentat în ședința de Guvern de astăzi, 1 martie, care vor fi cele mai importante prevederi din Declarația 600.

Intens dezbătută în ultimele luni, Declarația 600 va lua o formă destul de diferită față de cea stabilită anul trecut, odată cu modificarea Codului fiscal.

„Guvernul va introduce astăzi în dezbatere publică o variantă de declarație, urmând ca cele mai bune propuneri să fie asumate și incluse în cadrul proiectului final”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a prezentat apoi cele mai importante aspecte ale noii forme pe care o va lua Declarația 600.

„Am să dau în continuare câteva elemente definitorii ale declarației:

1. Contribuabilii depun o singură declarație în loc de 7 declarații

2. Plățile pentru impozitul pe venit, CAS și CASS în cursul anului se fac la venitul estimat pentru anul curent și nu la venitul realizat în anul precedent

3. Există un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează venitul, în loc de 5 termene de plată

4. A fost eliminată obligația de a efectua plăți anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor și penalităților pentru neplata la aceste termene

5. Contribuabilul poate alege să efectueze plăți oricând în cursul anului, care vor conduce la posibilitatea utilizării resurselor financiare în cursul anului în funcție de necesitățile proprii ale contribuabilului

Declarația 600 – depunere online

6. Se acordă bonificație, adică se reduce suma de plată pentru efectuarea plăților înainte de termenul limită

7. Contribuabilii nu se vor mai deplasa la organul fiscal dacă vor depune declarația unică prin spațiul privat virtual. Deci încurajăm depunerea declarațiilor în mediul online și pentru acest lucru se acordă chiar o bonificație

8. Încadrarea ca plătitor de CAS sau CASS se face în funcție de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent

9. Calitatea de asigurat se dobândește de la data depunerii declarației și nu de la data efectuării plății, ca în prezent

10. Persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul de sănătate timp de 12 luni dacă plătesc CASS la nivelul a 6 salarii minime brute, 1.900 de lei, față de nivelul a 12 salarii minime, la cât plătesc în prezent”.

Declarația 600 – termen de depunere

Miercuri, 31 ianuarie, Guvernul Viorica Dăncilă a adoptat o ordonanță de urgență prin care termenul de depunere pentru Declarația 600 s-a amânat până la 15 aprilie.

„În perioada următoare, Ministerul Finanțelor Publice trebuie să identifice o soluție permanentă care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activități independente, iar plata să se facă o singură dată pe an, și nu anticipat”, declara premierul Viorica Dăncilă la acea dată.

„În această perioadă nimeni nu trebuie să mai depună niciun formular 600. Din moment ce noi spunem că se va găsi o soluție pentru a nu se mai depune acest formular, nu are rost ca cineva să mai stea pe drumuri pentru a-l depune”, spunea și ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici.

Cine depune Declarația 600

Foarte criticată în ultimul timp, declarația 600 va fi comasată cu alte declarații ce trebuie depuse de anumiți contribuabili.

Declarația 600 trebuie depusă de românii care au realizat venituri din activități independente (aici intră și drepturile de autor), din asocierea cu o persoană juridică, din cedarea folosinței bunurilor (chirii, de exemplu), din investiții (inclusiv dividende), din activități agricole, piscicultuă, silvicultură sau din alte surse.

Formularul 600. Modificări radicale anunțate de ministrul de Finanțe

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.