Doi tineri iau la pas Țara Moților pentru un documentar special

Jessica și Mathieu Foto: Ziar de Cluj

Doi tineri din Montreal curioși de viața pe care o duc moții au hotărât să renunțe la confortul țării lor și să vină în România pentru a cunoaște locuri și oameni frumoși.

Jessica Côté și logodnicul său Matheiu sunt din aprilie în România, unde filmează viața simplă a moților, descoperă satele izolate și străbat munții alături de localnicii care sunt încântați că străinii vor să îi cunoască mai bine.

Cei doi au hotărât să strângă cele mai frumoase imagini într-un documentar pe care să îl arate și altor străini care nu cunosc locurile fascinante din România.

Jessica și Mathieu au reușit până acum să cunoască oamenii din Patrahaitești, Avram Iancu, Tarsa și Geamăna(Lupșa). Au locuit în casele oamenilor, au stat cu ei de vorbă și au facut sute de înregistrări și de fotografii.

„Am citit o carte despre România în care se vorbea despre moți, dar prea puțin. Așa am ajuns să îmi doresc să știu mai multe despre ei și am constatat că nu se găsesc informații prea multe, nici în cărți, nici pe Internet. Urmatorul pas a fost să pun anunțuri pe rețelele sociale din România, iar răspunsurile m-au încurajat foarte mult”, a povestit Jessica, pentru Ziar de Cluj.

„Proiectul este de fapt un mare lanț uman. Fiecare persoană mă duce la altcineva. Pentru a ajunge la Patrahaiești, cineva din Montreal m-a pus în contact cu sora ei din Sibiu, care studia la master și m-a ajutat să iau legătura cu o familie. Ne-au dus până acolo cei de la Salvamont”, relatează tânăra.

Ei au strâns bani pentru a reuși să ajungă în România, iar fiecare experiență s-a dovedit de neuitat.
Documentarul care va rezulta se va numi „Libre” și va fi gata, după estimările realizatorilor, cam în 2017.

„Poate îl terminăm mai repede, în cazul în care primim ceva subvenții pentru traducere, editare și altele… Vreau să fie ceva artistic, nu în format de televiziune, ci mai degrabă adaptat pentru festivaluri de film. Vom încerca să lucrăm cu o asociație cinematografică”, a adăugat ea.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Povestea primului român devenit primar în Spania
Premieră medicală în România. Rinichiul cu 3 proprietari a salvat două vieți
Cine este puștiul din România care va juca la Arsenal Londra

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.