Premieră medicală în România. Rinichiul cu 3 proprietari a salvat două vieți

transplant
Transplantul unui rinichi ce a mai avut doi proprietari este o premieră pentru România. Foto: adevarul.ro

Lumea medicală din România a înregistrat o premieră, după ce la Oradea a avut loc prelevarea unui rinichi ce fusese transplantat în primăvara acestui an. Acum, organul a ajuns la un alt pacient, acesta devenind cel de-al treilea proprietar al rinichiului, relatează adevarul.ro.

Sandor Csaplar, un bihorean de 37 de ani, a suferit săptămâna trecută o hemoragie cerebrală şi a fost internat la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă din Oradea. Starea lui s-a înrăutăţit, iar în cursul zilei de duminică a fost declarat în moarte cerebrală.

„Am discutat cu soţia pacientului. Aceasta şi-a dat acordul pentru prelevarea unor organe, soţul ei, în timpul vieţii, manifestându-şi dorinţa de a-i fi prelevate organele în cazul în care situaţia ar fi impus-o“, a declarat pentru sursa citată medicul Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de Transplant din Bihor.

Rinichiul care i s-a prelevat lui Sandor Csaplar nu era al lui, ci îl primise tot prin transplant, în luna aprilie, de la tatăl său. Bărbatul de 37 de ani suferea de diabet tip 1 de la vârsta de 14 ani, iar în 2013 a fost diagnosticat cu insuficienţă renală cronică, nefropatie diabetică. Singura lui şansă de supravieţuire era transplantul, așa că s-a înscris pe lista de aşteptare pentru un rinichi, iar pe 1 aprilie 2015 a primit unul de la tatăl său. După transplantul de rinichi din luna aprilie Sandor s-a simţit foarte bine, însă săptămâna trecută i s-a făcut rău.

„A fost pentru prima dată în România când s-a recoltat şi pe urmă transplantat un rinichi primit“, a mai spus Carmen Pantiş pentru adevarul.ro.

Soţia bărbatului şi-a dat acordul pentrul prelevarea inimii şi ficatului, în timp ce pentru rinichi a fost nevoie şi de acceptul tatălui celui aflat în moarte cerebrală.

„Astfel, prin transplantarea rinichiului şi ficatului, două vieţi au fost salvate. Una în Cluj şi cealaltă în Bucureşti. Din păcate, transplantul de inimă nu a avut loc“, a mai spus Pantiş.

Rinichiul a ajuns la un pacient în vârstă de 51 de ani din Cluj, iar ficatul la un pacient de 37 de ani din Bucureşti.

Rinichiul funcţionează foarte bine la noul pacient

„Fiind o premieră în medicina din România, persoana care a primit rinichiul transplantat va fi monitorizată Studiile de specialitate arată că un astfel de transplant merge bine dacă nu face reject acut de grefă, care se manifestă în primele zile de la operaţie“, a explicat Pantiş.

Rinichiul adus de la Oradea a fost transplantat, în noaptea de marţi spre miercuri, de o echipă a Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca (IUTR), coordonată de profesorul Mihai Lucan. Operaţia a durat circa patru ore şi a fost un succes.

Primitor a fost un sibian de 51 de ani, Ioan Arnău, care suferă de insuficienţă renală de un an de zile.

Conform şefului IUTR, doar 30 de astfel de intervenţii s-au făcut în lume (în care a fost folosit pentru transplant un rinichi ce avusese deja doi proprietari). Pacientul se simte bine, rinichiul transplatat începând să funcţioneze încă de marţi noapte, chiar din timpul operaţiei.

„Am primit un SMS de mulţumire de la dânsul în care îmi spunea că se simte foarte bine. Se pare că rinichiul funcţionează chiar mai bine decât în cazul unui transplat făcut pentru prima dată. Explicaţia stă în faptul că probabil rinichiul s-a obişnuit şi tolerează bine imunosupresoarele, care sunt administrate după transplat pentru a ne asigura că organismul nu respinge organul nou“, a mai spus Luscalov.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Joburi în Palm Beach, America. Peste 1.500 de euro salariul pentru a lucra într-un loc de vis
Revoluția prețurilor la eMAG. Mari reduceri la televizoare
Locuri de muncă part-time. Program scurt, salariu atractiv
Revoluția prețurilor la eMAG. Cele mai mari reduceri ale verii

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.