Dezastru la examenul pentru titularizarea profesorilor. Cum își fură singur căciula Ministerul Educației

cataloage probă scrisă
Foto: cataloagescolare.ro

Doar 41,9% dintre profesorii ale căror lucrări de la examenul de titularizare au fost corectate au obținut în acest an note peste 7, care să le permită să se titularizeze pe un post. Procentul este mult mai mic decât anul trecut, când 50% dintre cadrele didactice care au dat examen au luat note peste 7 (după contestații; înainte de contestații procentul fusese de 48%).

Pe de altă parte, modul în care Ministerul Educației calculează procentul cadrelor didactice care au luat note peste 7 este discutabil, în sensul că procentul celor care au reușit la examen este calculat doar dintre profesorii ai căror lucrări au fost corectate (nu sunt luați în calcul cei care s-au retras din examen, cei care au fost eliminați pentru fraudă, și nici cei ai căror lucrări au fost anulate).

Dacă sunt luați în calcul și aceștia, procentul profesorilor care au obținut note peste 7 este și mai mic, de circa 38,2%.

Ministerul Educației a publicat astăzi, 23 iulie, rezultatele înregistrate la proba scrisă (17 iulie) din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar (sesiunea 2024).

Pentru a obţine statutul de titular (angajare pe perioadă nedeterminată), candidații trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.

În acest an s-au prezentat 31.237 de candidaţi, iar 2.669 dintre ei s-au retras din examen. 49 de candidaţi au fost eliminaţi (dintre care 11 petru fraudă/tentative de fraudă).

Au fost transmise la centrele de evaluare 28.519 de lucrări, dintre care 51 au fost anulate. În total, au fost evaluate lucrările a 28.468 de candidați, iar dintre aceștia 11.928 de candidați (41,9%) au obținut note peste 7. Un număr de 74 de candidați au obținut nota 10.

Așadar, dacă îi luăm în calcul și pe candidații care s-au retras din examen, pe cei care au fost eliminați și pe cei ai căror lucrări au fost elimnate, procentul profesorilor care au reușit să se titularizeze este de 38,18%.

10.629 de candidați au obținut note între 5 și 6,99, (37,3%).

Contestațiile pot fi depuse în cursul acestei zile la sediile inspectoratelor școlare județene sau prin mijloace electronice (la adresele comunicate public de fiecare inspectorat școlar) până la ora 21:00, respectiv miercuri, 24 iulie, până la ora 12:00. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 31 iulie.

Repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele publice organizate de inspectoratele şcolare în perioada 1 – 6 august, a mai anunțat Ministerul Educației.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.