România, țara unde copiii vin la școală în microbuz și pleacă în căruță

copii
Copiii se întorc de la școală pe jos sau în căruță. Foto: botoșăneanul.ro

Într-un sat din România copiii sunt obligați să parcurgă patru kilometri pe jos atunci când se întorc de la școală deoarece microbuzul care îi duce la unitatea de învățământ nu poate să îi aducă acasă la întoarcere, relatează botosaneanul.ro.

20 de copii din satul Stănești, comuna botoșăneană Lunca, sunt forțați să parcurgă pe jos cei patru kilometri care îi despart de casă atunci când se întorc de la școală. Microbuzul școlar vine să-i ia dimineața ca să îi ducă la școală, însă la întoarcere mașina ia numai o parte din copii deoarece nu toți termină cursurile în același timp.

Copiii sunt din Stănești, dar învață la școala din Zlătunoaia, la vreo patru kilometri de casă. Școala cu clasele I – IV din satul lor s-a desființat și trebuie să meargă până la cea din satul vecin. Zilnic, microbuzul care este condus de un fost cadru militar are de transportat copii din satele Bâznoasa, Stroiești și Stănești.

”Microbuzul circulă de la o școală la alta și nu se încadrează în program fiindcă nu toți copiii termină la aceeași oră. Termină și la 12, și la 13 și mai sunt chiar și până la 14 și atunci ar trebui să aștepte și cei care termină la 12 vreo două ore”, a explicat Marcel Marcu, primarul comunei Lunca.

„Acum s-au găsit pe câmpuri lupi”

La întoarcere, copiii parcurg pe jos cei patru kilometri spre casă, pe drumuri pline de noroi, sau se roagă de oamenii care mai trec pe lângă ei să îi ia în căruță. Practic, fiecare se descurcă cum poate. Pe unii îi ia un părinte care are mașină, alții se mai ”lipesc” la o mașină care trece prin zonă când termină ei cursurile. Însă cei mai mulți iau drumul la picior, prin câmp, pe dealuri, pe lângă o pădure unde trăiesc și animale sălbatice.

”S-a mai auzit că sunt lupi”, a povestit Vlad Moisa, elev în clasa a IV-a.

Daniela Hodan, mama gemenilor Adelin și Mădălin Hodan din clasa a IV – a, îi așteaptă acasă cu frica-n sân. Femeia a fost de foarte multe ori pe la Primăria Lunca, pe la școala din Zlătunoaia, dar n-a reușit să convingă autoritățile să pună un microbuz și pentru plecarea de la școală.

”Ne-au spus să fim mulțumiți că vine dimineața, mai avem pretenții și la amiază? Păi cum să nu avem pretenții dacă avem kilometri și ei sunt mici? Mai sunt și de clasa I, de grădiniță. Hai că cei de clasa a VII – a, a VIII – a sunt mari, dar ceilalți… E greu, acum s-au găsit pe câmpuri lupi și le-am spus să nu vină pe de-a dreptul, pe câmp. Să vină pe drum că ei vor să o ia pe scurtătură ca să ajungă mai repede”, a declarat Daniela Hodan pentru sursa citată.

Primarul din localitate spune că a început demersurile pentru obținerea unui al doilea microbuz școlar al comunei, însă crede că problema nu este chiar așa de mare: ”Pe vremuri toți copiii învățau la Zlătunoaia și nu mai era nici microbuz, nici nimic. Nu se mai plângea nimeni că nu merge microbuzul dimineața”, a spus primarul Marcel Marcu.

Recomandările editorilor GreatNews:

Sunetul sec al pumnilor, într-o Românie surdă. Un drum frânt spre libertate
3 afaceri profitabile cu arbuști fructiferi. Câți bani se fac cu mure, zmeură și cătină
Biserica unde hârtia pentru pomelnice se plăteşte

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.