Formularul 600. Modificări radicale anunțate de ministrul de Finanțe

declarația 600 ANAF declarația 600 PFA declarația 600 termen depunere formularul 600
Foto: Captură YouTube / ANAF

Formularul 600. Aflat aseară, 8 februarie, la Antena 3, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a vorbit și despre formularul 600.

Eugen Teodorovici a spus că oamenii nu mai trebuie să depună în această perioadă formularul 600. În luna februarie Guvernul va lucra la o formă a declarației 600, iar apoi aceasta va fi dezbătută public.

Ministrul a anunțat și niște modificări majore. Față de varianta inițială, de această dată contribuabilii nu mai trebuie să plătească trimestrial (de 4 ori pe an) sumele de bani datorate, ci o singură dată.

De asemenea, nu se vor lua în calcul veniturile realizate în anul anterior, ci veniturile pe care contribuabilul estimează că le va realiza în acest an.

”Se oprește această depunere. În februarie definitivăm mecanismul, îl prezentăm public, îl dezbatem. O declarație și o plată în timpul unui an. Nu se va merge pe realizat, ci pe o sumă estimată de cel care este vizat”, a declarat Eugen Teodorovici la Antena 3.

Ministrul despre formularul 600: „Să uităm de logica de până acum”

„Cei care au depus, nu trebuie să o mai facă, decât dacă ei consideră că sumele sunt la fel cu estimările. Dacă vor să facă o estimare sub aceste sume, o pot face. Este un formular în care depune estimarea, o singură plată la final de an. Să uităm de logica de până acum”, a mai spus el.

O altă problemă despre care s-a mai scris anterior în presă era că persoanele care realizează venituri din drepturi de autor ar fi fost obligate să depună două formulare: formularul 600 până la data de 31 ianuarie și declarația 200 până la 25 mai.

Însă de acum încolo va trebui depus un singur formular, a mai spus ministrul.

„Se va merge pe comasare, astfel încât pentru persoanele fizice să se ajungă la un singur formular. Se vor schimba multe lucruri în bine, o să vedeți”, a mai declarat el.

Termen de depunere pentru formularul 600

Miercuri, 31 ianuarie, Guvernul Dăncilă a adoptat o ordonanță de urgență prin care termenul de depunere pentru formularul 600 s-a amânat până la 15 aprilie.

„În perioada următoare, Ministerul Finanțelor Publice trebuie să identifice o soluție permanentă care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activități independente, iar plata să se facă o singură dată pe an, și nu anticipat”, declara premierul Viorica Dăncilă la acea dată.

„În această perioadă nimeni nu trebuie să mai depună niciun formular 600. Din moment ce noi spunem că se va găsi o soluție pentru a nu se mai depune acest formular, nu are rost ca cineva să mai stea pe drumuri pentru a-l depune”, spunea și ministrul Eugen Teodorovici.

Cine trebuie să depună formularul 600

Foarte criticat în ultimul timp, formularul 600 ar uma așadar să fie comasat cu alte declarații ce trebuie depuse de anumiți contribuabili.

Rămâne de văzut ce metodă de raportare a veniturilor va alege Fiscul deoarece noul Cod fiscal prevede obligația celor care obțin venituri din surse independente de a alege ce sumă de bani va plăti contribuabilul la pensie (CAS) și la sănătate (CASS).

Așadar, chiar dacă formularul 600 se va elimina, ANAF tot trebuie să calculeze cât au de plătit românii care au realizat venituri din activități independente (aici intră și drepturile de autor), din asocierea cu o persoană juridică, din cedarea folosinței bunurilor (chirii, de exemplu), din investiții (inclusiv dividende), din activități agricole, piscicultuă, silvicultură sau din alte surse.

ANAF va calcula ce contribuție la pensie (CAS) și ce contribuție la sănătate (CASS) trebuie să plătească persoana respectivă.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.