Dacian Cioloș a anunțat că își dă demisia din USR

FOTO: USR/Facebook
FOTO: USR/Facebook

ACTUALIZARE. Dacian Cioloș a anunțat că și-a dat demisia din funcția de președinte al USR, nu și din partid. El a rămas un simplu membru de partid.

Știrea inițială:

Dacian Cioloș, președintele USR, a anunțat că își dă demisia din partid, după ce programul său de reformare a USR a fost respins de conducerea partidului, anunță postul de televiziune Digi 24, care citează surse din interiorul formațiunii politice.

În cadrul Biroului Național, Programul său a primit 11 voturi pentru și 14 împotrivă.

Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor, devine președinte interimar al partidului.

Dacian Cioloș fusese ales în funcția de președinte al USR în urmă cu numai 4 luni.

G4media a anunțat de vineri că Dacian Cioloș a avertizat că dacă programul său de reformă nu va fi votat își va da demisia. Potrivit publicației, gestul său vine pe fondul tensiunilor dintre acesta și Biroul Național, care este controlat de tabăra „Barna”.

Reformele cerute de Dacian Cioloș sunt următoarele, conform G4media, care a obținut programul propus de Cioloș pentru 2022-2023:

  • înlocuirea actualului secretar general (care face parte din echipa Barna; funcția de secretar general va fi reevaluată și scoasă la concurs)
  • transparentizarea ședințelor Biroului Național, care trebuie să-și facă publice dezbaterile, concluziile si deciziile
  • declanșarea unui congres extraordinar și modificarea statului partidului astfel încât votul pe liste pentru diferitele organisme colegiale să fie proporțional, iar un membru de partid să poată deține maximum două funcții
  • alcătuirea unui guvern din umbră astfel încât partidul să fie pregătit pentru guvernarea din 2024
  • constituirea unei comisii compuse egal din 50% membri de partid (membri ai Biroului Național sau ai Comitetului Politic) și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri, care până în luna aprilie 2022 să propună candidaturi alternative pentru portofolii guvernamentale, printr-un proces deschis și asumat politic la nivel de Birou Național și Comitet Politic. Aceeași comisie va lucra cu Departamentul intern de Politici Publice pentru a analiza, dezbate și finaliza o structură de guvern suplă și modernă, cu un număr minim de ministere.
  • interzicerea acțiunilor de excludere pe motiv de „delict de opinie” și oprirea imediată a tuturor proceselor de excludere și de acuzare a colegilor de partid de trădare sau insubordonare

La scurt timp după apariția informației că Dacian Cioloș amenință să își dea demisia, în spațiul public a apărut și reacția lui Dan Barna. Potrivit G4media, mesajul lui Barna a fost transmis pe un grup de comunicare internă al USR.

„Inventezi în programul tău, pe care ni l-ai pus în față cu un ultimatum, non-probleme. Ne spui sec și arogant: votați sau plec. Ce să votăm? Că vrei să faci publică o organigramă care este deja publică? Că vrei să schimbi un secretar general pe care l-ai felicitat pentru activitate? (…) Dacian, e parte din jobul tău să construiești consens. De altfel, asta ai promis. Ți-ai construit campania electorală pe tema aceasta. M-ai atacat că nu mă pricep să construiesc consensul. Am luat o pauză. Acum e clar că nu vrei consens, ci că vrei un partid pe persoană fizică. Nu ai loc de majoritate. De fapt, tu nu ai loc de partid. Și vrei să înlocuiești USR cu comitete alese de tine”, a spus Dan Barna.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.