Olimpica din România care face zilnic naveta la şcoală

irina ionita
Irina Ioniță. Foto: adevarul.ro

Irina Ioniţă, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Al.I. Cuza“ din Ploieşti, s-a întors de la Olimpiada Naţională de Limbă Franceză cu premiul I. Acum, ea participă la faza internațională a competiției. În viitor, tânăra speră să meargă la facultate la Lyon, relatează adevarul.ro.

În vârstă de 18 ani, Irina face naveta în fiecare zi deoarece locuiește în orașul Plopeni, aflat la aproximativ 20 de kilometri de Ploiești. Din acest motiv, ea se trezeşte în fiecare dimineaţă, de luni până vineri, la ora 5.00 dimineaţa. La 6.00 este pe peronul gării din Plopeni, iar la 7.00 este la şcoală.

„E un program obositor, dar îmi place. În tren se citeşte aşa de bine! Nu mă plâng, deşi dorm destul de puţin. Întotdeauna găsesc ceva urgent de făcut la miezul nopţii, aşa că nu-mi mai rămân prea multe ore de somn“, a povestit Irina pentru sursa citată.

Irina a făcut o pasiune pentru limba franceză din clasa a V-a: „Îmi amintesc încă prima lecţie din manual, o scurtă bandă desenată, care se termina cu replica unui şoarece: «C’est utile de parler des langues étrangères» („E util să vorbești limbi străine” – n.r.). Nu mai ştiu cum, limbile străine îl scăpaseră din ghearele unui motan. Am citit-o şi recitit-o toată ziua, îmi plăcea cum suna cuvântul «étrangères», îi găseam o eleganţă aparte“.

Anul acesta, liceana a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Limba Franceză şi s-a calificat pentru etapa internaţională, care are loc în acest weekend la Cluj-Napoca. Anul trecut, ea a obţinut locul al treilea la faza naţională.

„Nu am căutat domenii mai «la modă», susceptibile de a mă face bogată”

Despre pregătirea propriu-zisă pentru olimpiade, Irina spune că nu a constat în alte cursuri decât cele de la şcoală şi că a lucrat singură în mare parte din timp: „Cred că munca individuală, din pasiune, este esenţială pentru cei care vor să devină profesionişti într-un anumit domeniu, oricare ar fi acela. În plus, nu refuz niciodată provocări care m-ar putea ajuta să evoluez: am făcut traduceri, am publicat texte în franceză în revista şcolii, îmi fac tot timpul fişe pentru lecturile mele în franceză“.

Pregătirea pentru concursuri a fost una mai degrabă neconvenţională. Profesoara de franceză a elevei, Adelina Venete, i-a oferit foarte multă libertate: „Nu m-a dat înapoi de la nimic şi nu m-a împins la a face compromisuri. Ştiu că mulţi profesori mi-ar fi cerut, în locul dumneaei, să mă adaptez tiparelor, să nu bat câmpii cu literatura, să fiu concisă, să mă rezum la ce mi se cere pentru a obţine punctajul maxim. Dar între noi două a existat un fel de complicitate care nu se raporta la niciun barem de corectare, la nicio regulă”.

Irina vrea să-şi continue studiile în Franţa, la Lyon, la o facultate de literatură franceză. După terminarea facultății își dorește să se stabilească în Franţa, ţară care i-a devenit foarte dragă şi unde s-a simţit ca acasă de câte ori a vizitat-o.

„Timpul care îmi rămâne, şi care este, din păcate, din ce în ce mai puţin, îl dedic lecturilor mele şi oamenilor care îmi sunt dragi. Am încercat mereu să fiu sinceră cu mine, să-mi autoevaluez corect meritele şi lacunele. De aceea, nu am căutat niciodată să mă îndrept spre domenii mai «la modă», susceptibile de a atrage succesul sau de a mă face bogată! Aşa văd eu compromisurile al căror scop este acela de a reuşi cu orice chip. Eu am crezut că limba franceză mă va face fericită, aşa că m-am ocupat cu asta“, a mai explicat eleva.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate în domeniul promovării produselor. Salarii de până la 2.500 de lire
Doi elevi români au făcut un film care a ajuns la Cannes
Costumul tradițional românesc, sărbătorit prin lege. Va avea o zi națională