Comuna din România cu cea mai scăzută prezență la vot

moșna alegeri parlamentare 2016
Moșna. Foto: Captură YouTube / Bună Ziua Iași

Comuna Moșna din județul Iași este localitatea cu cea mai scăzută prezență la vot din România până la ora 16.00, relatează adevărul.ro.

Mai exact, până la ora 4 după-amiaza doar 6,05% dintre cetățenii cu drept de vot de aici au mers la urne, adică 501 persoane.

Explicaţia pentru această situaţie este că aici au domiciliul foarte mulți cetățeni moldoveni care au obținut și cetățenia română. Însă ei nu locuiesc aici decât în acte.

Primarul din Moșna a explicat că 5.000 de basarabeni au domiciliul în comuna Moșna, însă cei mai mulți dintre ei sunt plecați la muncă în străinătate.

La alegerile locale din această vară, în două secții de votare din comuna Moșna nu a votat nimeni, deși ar fi trebuit să își exprime opțiunile în jur de 3.700 de alegători.

Cele 4 mari noutăți de la Alegerile Parlamentare 2016

Populaţia comunei Moşna a crescut de patru ori în ultimii doi ani, ajungând la 8.000 de locuitori. Jumătate dintre ei au domiciliul în apartamentul de 40 de metri pătraţi al unui poliţist, însă vecinii nu i-au văzut niciodată, a relatat postul de televiziune Digi24 la acea dată.

O altă comună unde se întâlnește aceeași situație este comuna ieșeană Grajduri. Aici, numai 6,36% dintre cetățenii cu drept de vot – adică 576 de persoane – au votat până la ora 16.00 în cadrul alegerilor parlamentare de astăzi, 11 decembrie.

Satul din România cu prezență la vot de peste 130%