Cine cere demisia ministrului Sănătății după ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor

vlad voiculescu
Foto: Pagina de Facebook Vlad Voiculescu

După ce peste 100 de pacienți, dintre care aproximativ 60 fuseseră operați recent, au fost evacuați în seara și în noaptea de vineri spre sâmbătă din Spitalul Foișor din București, mai mulți lideri solicită demisia ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Cei 105 pacienți au fost externați de urgență pentru ca spitalul de ortopedie să fie transformat rapid în spital COVID, în condițiile în care în București nu mai există niciun loc liber la terapie intensivă.

Managerul spitalului s-a opus însă și a argumentat că unitatea nu poate fi transformată în spital COVID deoarece nu dispune de personal suficient și nici de ventilație corespunzătoare.

Aparținătorii pacienților au aflat târziu că trebuie să își ia rudele din spital, așa că externările au început abia după ora 18.00 și s-au prelungit până în această dimineață. Zeci de oameni au fost evacuați în toiul nopții, unii dintre ei cu patul de spital, conectați la aparate. Unii au fost transferați în alte spitale, în vreme ce alții au fost trimiși acasă, deși spuneau că nu se simt bine și că ar fi preferat să stea în spital după intervențiile chirurgicale.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătății a anunțat că regretă cele întâmplate, însă situația din capitală este foarte gravă și este nevoie de noi paturi de ATI pentru bolnavii de COVID.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu a făcut nicio declarație până acum cu privire la evenimentele de azi-noapte de la Spitalul Foișor, iar mai mulți lideri îi cer demisia.

Ben-Oni Ardelean, deputat PNL de Timiș și totodată vicepreședinte al PNL, l-a criticat pe Vlad Voiculescu pe Facebook:

În calitate de vicepreședinte al Partidului Național Liberal, voi solicita premierului Florin Cîţu, în cadrul Biroului Politic Național, DEMITEREA de urgență a ministrului Sănătății Vlad Voiculescu.

Tot circul, bâlbâiala și bătaia de joc la adresa pacienților de la Spitalul Foișor a umplut paharul.

Pacienții cu diferite boli nu mai pot fi ignorați și dați la o parte în detrimentul pacienților infectați cu COVID.

Chiar dacă managementul Spitalului Foișor s-a opus transformării în unitate COVID-19, printr-o scenă similară cu prelungirea carantinării Timișoarei, s-a dat un ordin – ignorând voința și argumentele celor de acolo – prin care au fost evacuați în toiul nopții zeci de pacienți. Ministrul Sănătății este direct răspunzător de trauma trăită de pacienții evacuați, avizând propunerea DSU.

Semnalez de câteva luni derapajele, stângăciile și atitudinea acestui ministru. Din păcate nu am avut parte de revizuiri ale strategiei, gândirii, comunicării sau creării de proceduri. Este clar pentru toată lumea că domnul Voiculescu este depășit de situație, iar astfel vom face un bine atât lui, cât și pacienților din România.

Ministerul Sănătății are nevoie de un ministru competent la cârma sa. Să-l găsim urgent!

Pe aceeași rețea de socializare, fostul ministru PNL al Muncii, Violeta Alexandru, a sugerat că ar dori ca cei responsabili să își asume greșelile făcute.

La această oră văd că încă se transportă pacienți de la spitalul de ortopedie Foișor la alte spitale pentru a elibera incinta ca de astăzi să intre acolo pacienți Covid. Pot să înțeleg că a fost nevoie de o decizie rapidă în condițiile în care tot vin în spitale pacienți Covid. Ceea ce ne îngrijorează. Chiar foarte tare. Speram să mergem în direcția bună.

Pe lângă faptul că ar fi fost nevoie de o comunicare bună și de o transparență totală a deciziei, din primul moment în care a fost luată, nu pot să scap de o întrebare simplă. Nu a putut nimeni să facă un calcul de genul următor? Chiar înainte de luarea deciziei.

Nr. pacienți de transportat x nr. minute necesare pregătirii de plecare (inclusiv dosarul gata ca să nu caute dimineață noul doctor o hârtie care a rămas pe la Foișor) x nr. minute deplasare salon – ambulanță x nr. cadre medicale disponibile ptr. pregătire plecare bolnav x nr. personal necesar manipulare targa x nr. targi x nr. ambulanțe care se duc și se întorc după alți pacienți = prea multe ore ca să putem face o treabă civilizată și să îi și lăsăm pe bolnavi să se odihnească pe timpul nopții.

Spui când, după evaluarea datelor, nu arată bine lucrurile: durează 2 zile; trebuie să ne organizăm astfel. Toată lumea a tăcut să nu supere șefii. Pacienții rezistă. Nu, nu e în regulă așa. Și decizia (de a se întâmpla totul imediat) și organizarea par că nu au pus pe primul plan atenția pentru pacient. Pacienților și familiilor lor trebuie să le cerem scuze.

Următoarele zile sunt importante. Oare s-a discutat cu pacienții ce medici îi preiau la următorul spital? În România, cei mai mulți pacienți vin la un spital după medic.

Sincer, într-o situație de acest gen, ceea ce te enervează cel mai tare este pasarea responsabilității. Prefer asumare.

Demisia lui Vlad Voiculescu a fost cerută și de Viorel Hușanu, președintele Uniunii Sindicale Sanitas București.

Draga Vlad,
Stiu ca ai o suta de consilieri (onorifici) dar de data asta simt ca ai nevoie de sfatul meu: DEMISIA!
Un ministru ar trebui sa aibă grija de toti pacientii, de tot personalul medical iar tu nu ești capabil de nimic!, a scris Hușanu pe Facebook.

Anterior, el comentase că evacuarea pacienților în toiul nopții este inimaginabilă într-o țară membră UE:

Opriti-va !!! Asa nu se mai poate ! Domnule ministru…
Pacienti, unii abia operati, mutati in miez de noapte…in Secolul 21 !?
Aproape toți cei o suta de pacienti care necesitau spitalizare, sunt trimiși acasă!!
Doar 12 transferați la alte spitale?!
Incerc sa inteleg cum se poate asa ceva intr-o tara membra a UE, NATO, o tara in care se presupune ca exista respect pentru pacient si drepturile sale… Sunt socat si nu inteleg cum este posibil sa asistam la astfel de scene grotesti si incredibile, care pun in situatii incredibile pacientii si personalul medical. Nu stiu cine a pregatit si coordonat o astfel de actiune. Cred ca este clar pentru toata lumea modul superficial si prost in care este gestionata aceasta criza sanitara de unii, era sa scriu oameni, vremelnic pusi in functii care le depasesc competenta si bunul simt.
Sunt socat si trag un semnal de alarma in ultimul ceas. Ajunge! Solicit persoanelor cu decizie sa ia atitudine! Opriti-va domnilor si plecati acasa! Asa nu se mai poate!