Cele mai frumoase insule din lume. De la Mediterana la Oceanul Indian

cele mai frumoase insule din lume
Plajă de pe Insula Bathala din Maldive. Foto: Gzzz / Wikipedia

Când ne gândim la cele mai frumoase insule din lume, cel mai adesea ne imaginăm plaje cu nisip fin, palmieri și alți arbori exotici, și bineînțeles o apă limpede și curată.

În acest articol încercăm să alcătuim o listă cu câteva dintre cele mai frumoase insule din lume. Bineînțeles, lista este subiectivă, așa că vă propunem să vă gândiți și voi la insulele voastre preferate și, de ce nu, să vă pregătiți de vacanță.

Cele mai frumoase insule din lume – insulele Europei

 

1. Santorini este una dintre cele mai îndrăgite insule grecești. Insula a devenit cunoscută mai ales datorită caselor construite în terase din satul Oia. Locuințele vopsite în alb, printre care se ridică și cupolele albastre ale bisericilor, fac din Oia cel mai vizitat loc de pe insulă. În special la apus, mii de turiști se aducă aici și se urcă pe ziduri pentru a privi cum discul portocaliu dispare în mare.

Deși toată insula este frumoasă (capitala Fira a insulei merită neapărat o vizită), cel mai indicat este să stați în Oia ca să vă bucurați cât mai mult de acest colț superb de insulă. Iar dacă vă permiteți o cazare într-una din locuințele de pe faleză, eventual cu o mică infinity pool ce se deschide spre caldera cu apă albastră, chiar veți simți că ați ajuns în paradis.

Cele mai frumoase insule din Spania

 

2. Menorca este una dintre Insulele Baleare, fiind totodată una dintre cele mai frumoase insule ale Spaniei. Înconjurată de apele Mării Mediterane, Menorca este celebră pentru micile sale golfulețe cu apă turcoaz și nisip alb, înconjurate de stânci. Un astfel de golfuleț poartă numele cala. Menorca este plină de golfulețe liniștite, unde poți evita aglomerațiile tipice pentru plajele mari.

Golfulețe se găsesc în special pe coasta de sud a insulei. Câteva dintre cele mai frumoase sunt Cala des Talaier, Cala Macarella, Cala Macarelleta, Cala Galdana, Cala en turqueta, Cala Mitjana sau Cala Mitjaneta.

Cele mai frumoase insule din lume și din Europa

 

3. Formentera se află tot în arhipelagul Insulelor Baleare, însă este mult mai mică decât Mallorca, Menorca sau Ibiza. Probabil cel mai frumos loc de pe insulă este peninsula sa, lungă și subțire, care se întinde spre nord, cuprinsă de-o parte și de alta de o apă albastră-turcoaz. Plajele de acolo, cu nisip fin și alb, udate de apa limpede, par mai degrabă țărmuri de la Oceanul Indian decât din Marea Mediterană. Plajele au nume precum: Platja de Llevant, Platja de Ses Illetes, Platja de Ses Xalanes sau Platja des Trucadors.

Cel mai interesant este că la nord la Formentera, dar foarte aproape de aceasta (distanța este de 300-400 de metri), se află Insula Espalmador. Cele două sunt legate de un banc de nisip, iar când nivelul apei este scăzut, turiștii pot să meargă pe jos între cele două insule.

Cele mai frumoase insule din Croația

 

4. Insula Brač din Croația se află la Marea Adriatică și este poate cea mai frumoasă insulă de pe coasta dalmată. Dacă ajungeți aici, trebuie neapărat să vizitați (și evident să faceți plajă la) Zlatni Rat. Numită și Cornul de Aur, Zlatni Rat este o fâșie de pământ din sudul insulei.

Un fel de mini-peninsulă, Zlatni Rat seamănă cu peninsula din nordul Insulei Formentera: are nisip alb și fin, și este înconjurată de o apă minunată de culoare turcoaz. Deși vara se umple de turiști, fâșia de nisip reușește să-și păstreze farmecul.

Cele mai frumoase insule din lume și din Italia

 

5. Capri, poate cea mai faimoasă insulă a Italiei, este locul de vacanță ideal pentru cei care își doresc atât plajă, cât și sporturi nautice, peisaje de vis și cultură. În ceea ce privește natura, nu trebuie să ratați Grota Albastră, Grădinile lui Augustus (de unde veți avea o perspectivă amețitoare asupra Drumului Krupp; tăiat în piatră, acesta urcă pornind de la țărm în curbe în ace de păr) și stâncile în formă de arcuri ce se ridică din mare.

Luați apoi un autobuz până în partea de vest a insulei și vizitați Villa San Michele, o locuință construită aici în secolul al XIX-lea de medicul suedez Axel Munthe. Vila are o grădină splendidă, plină de statui, și care oferă o panoramă impresionantă asupra orașului Capri și a portului său. Dacă vreți să beți un espresso, cel mai bun loc este La Piazzetta, piața principală de pe insulă.

Insula Capri merită să fie inclusă pe lista cu cele mai frumoase insule din lume și datorită ruinelor antice. Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, merită să vizitați și Villa Jovis, palatul pe care împăratul roman Tiberiu l-a construit pe insulă în anul 27 d.Hr. Practic, ultimii 10 ani din viață (Tiberiu a murit în 37 d.Hr.) el a condus destinele unui imperiu din acest mic paradis.

Cele mai frumoase insule din Oceanul Indian

 

6. Insulele Seychelles. Mergem mai departe și ne îndreptăm acum atenția spre destinații mai exotice: insulele de la Oceanul Indian, cunoscute pentru vegetația luxuriantă și plajele cu apă turcoaz, nisip alb și palmieri. Seychelles reprezintă un arhipelag de aproximativ 160 de insule, însă două dintre cele mai frumoase dintre ele sunt Praslin (cu uimitoarea plajă Anse Lazio) și La Digue (cu plaja tip vedere Anse Source d’Argent, faimoasă pentru stâncile uriașe spălate de apa de cristal, dar și pentru corali și nisipul alb).

Alte plaje la fel de frumoase de pe Insula La Digue sunt Petite Anse Cocos, Patates Cocos, Grande Anse sau Anse Marron. Pe insulă trăiește și o specie de țestoasă gigant.

Cele mai frumoase insule din lume – Zanzibar și superbele sale stele de mare

 

7. Zanzibar este o altă insulă superbă din Oceanul Indian. Aflată aproape de coasta de est a Africii, insula este o regiune semi-autonomă a Tanzaniei. În ultimii ani, Zanzibarul a devenit o destinație tot mai populară și printre turiștii români, atrași de prețurile mici și de peisajele de o frumusețe aproape nepământeană.

De la plaje cu nisip fin ca pudra la apa albastră limpede, de la stelele de mare în culori vii la căsuțele ridicate pe piloni deasupra apei, Zanzibar are toate ingredientele pentru a face din ea una dintre acele insule care merită să fie vizitate măcar o dată în viață.

Cele mai frumoase insule din lume – Maldive

 

8. Insulele Maldive nu puteau lipsi de pe o listă cu cele mai frumoase insule din lume. Ar fi greu de ales o singură insulă a arhipelagului, mai ales că el este alcătuit din nu mai puțin de 1.192 de atoli (insule formate din schelete de corali și aluviuni) care se întind de la nord la sud pe o suprafață de aproximativ 90.000 de kilometri pătrați, între 1 grad latitudine sudică și 8 grade latitudine nordică.

Cu excepția insulelor unde trăiesc localnici și a celor nelocuite, toate celelalte insule au fost transformate în complexe hoteliere (cele mai multe de lux). Aici, turiștii se pot caza în căsuțe din lemn construite pe piloni deasupra apei (unele au podea transparentă) și se pot bucura de apa turcoaz, de nisipul alb și de coralii la care se ajunge foarte ușor. În Maldive există chiar și un restaurant subacvatic, unde turiștii pot lua masa în timp ce privesc peștii și alte viețuitoare care înoată în jurul lor.

 

Foto: Gzzz / Wikipedia

V-ar putea interesa și:

Cele mai frumoase insule din Grecia

Locuri de vizitat primăvara în România

Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna