Cele mai frecvente probleme pe care le poți avea cu centrala pe gaz

Centralele pe gaz au devenit printre cele mai populare metode de încălzire în locuințele românilor. Acest lucru e datorat faptului că sunt destul de economice, accesibile și eficiente.

Cu toate astea, în ciuda calității înalte, e imposibil să nu apară diferite probleme de funcționare sau chiar defecțiuni. Centralele afișează diferite coduri prin care pot comunica proprietarului de ce natură este problema care nu permite funcționarea normală.

Erorile cauzate de întreruperea alimentării cu apă sau gaz

Cel mai des întâlnite erori ale centralelor termice pe gaz sunt legate de lipsa alimentării corespunzătoare cu gaz sau apă. În ambele cazuri centrala să oprește din funcționare și semnalează un cod de eroare specific.

Este o problemă frecventă și banală. Verificați dacă centrala are suficientă presiune a agentului termic sau a gazului. Dacă totuși eroarea se repetă, e cazul să apelați la un specialist.

Depunerile de calcar

O problemă mai serioasă și care poate lăsa urme mai grave este depunerea de calcar dar și magnetită din apă. Schimbătorul de căldură este primul afectat și componentele de mișcare ale centralei care pot cauza și zgomote ciudate sau chiar blocarea echipamentului. Un schimbător de căldură e o piesă esențială în componența centralei, având rol de transfer termic.

Arderea gazului generează energie termică, căldura care încălzește schimbătorul prin care circulă apa cu rol de agent termic.

În cazul depunerilor se poate întâmpla ca centrala să funcționeze la parametri normali însă caloriferele să nu se încălzească suficient. Doar specialistul poate identifica problema reală a centralei în aceste situații.

Scurgerea sau prelingerea de apă din centrala termică pe gaz

O altă problemă frecvent întâlnită e scurgerea de apă din centrală. Motivele însă pot fi mai multe. De cele mai multe ori e vorba de uzura unor banale garnituri care se înlocuiesc ușor și cu costuri minime. Scurgerea de apă poate duce la scăderea presiunii în sistem, așa că verificați acest lucru înainte de punerea în funcțiune a centralei.

Uneori poate fi nevoie chiar și de înlocuirea unei pompe recirculante, aceasta fiind o defecțiune importantă și destul de costistisitoare.

Un specialist autorizat în instalații e singurul care poate să stabilească defecțiunea în funcție de locul în care are loc prelingerea si prin inspectarea echipamentului.

Alte defecțiuni des întâlnite

O altă problemă frecventă pe perioada iernii este cea a formării de țurțuri de gheață pe țeava de scurgere a condensului sau centrala poate fi rece. În aceste cazuri trebuie chemat un specialist în centrale termice pentru a determina cauza.

Este obligatoriu ca reparațiile centralei să fie făcute de persoane autorizate, conform legii.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: