Cel mai mare magazin online din lume își pregătește terenul în România

Are deja peste 300 de angajați într-un centru de dezvoltare în Iași și ar urma să angajeze încă 1.000 anul acesta. Este vorba despre cel mai mare retailer online din lume, Amazon.

Jurnaliștii de la Ziarul Financiar estimează o tranzacție ce trece de 8 milioane de euro pentru închirierea clădirii care ar putea să găzduiască cel puțin 1.300 de angajați în următorii cinci ani.

Amazon și-a arătat intenția de a se extinde în Europa. Numai în 2015, retailerul a înființat peste 10.000 de noi locuri de muncă în Europa.

Amazon este o companie americană specializată în comerțul online, soluții de cloud computing și servicii video on demand. Inițial a început prin vânzarea de cărți, iar ulterior afacerea s-a extins, ajungând astăzi să vândă inclusiv mobilă sau bijuterii.

În prezent, pe lângă site-ul Amazon.com mai sunt magazine online separate pentru Marea Britanie, Irlanda, Franța, Canada, Germania, Italia, Spania, Olanda, Australia, Brazilia, China, India și Mexic. În ultimii ani s-a vorbit de faptul că ar urma să fie deschise magazine online separate și pentru Polonia sau Suedia.

La Iași este unul dintre centrele pentru dezvoltarea de software din Europa. Mai sunt astfel de puncte de lucru ale Amazon în Luxemburg, Irlanda, Germania, Olanda și Marea Britanie.

Amazon, dar și alți retaileri mari online nu au luat în considerare România din cauza faptului că nivelul plăților online cu cardul este unul scăzut. Cei mai mulți cumpără cu plata ramburs, la primirea pachetului de la curier.

Însă, potrivit unui studiu prezentat recent de MasterCard, numărul românilor care fac zilnic plăți cu cardul a crescut cu 45% între martie și decembrie 2015. Deocamdată, cele mai uzuale plăți sunt de valoare mică, majoritatea sub 75 de lei.

În ceea ce privește percepția consumatorilor români asupra plăților online cu cardul pe Internet, studiul arată că majoritatea conștientizează beneficiile acestui tip de cumpărături. Astfel, 57% dintre aceștia au menționat că principal avantaj al plăților online cu cardul este faptul că pot face achiziții oricând și de oriunde. Însă mare grijă este securitatea datelor.

FOTO: Steve Jurvetson/Flickr (creative commons)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.