Clinica dentară unde un copil a intrat în comă nu avea autorizație pentru anestezii intravenoase

dentist
Foto: drshohmelian / pixabay.com

Clinica stomatologică din Pitești, unde un copil de 4 ani a intrat în comă după ce a primit tratamente dentare, nu avea autorizație de a realiza anestezii pe cale venoasă, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Părinții s-au prezentat cu copilul în data de 10 februarie 2020 la clinica respectivă din Pitești pentru efectuarea unui tratament stomatologic.

Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș au demarat verificări la clinica respectivă și au aflat că acest cabinet stomatologic are autorizație sanitară de funcționare (ASF) eliberată de DSP Argeș cu nr.170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultații și tratamente în specialitățile medicină dentară și ortodonție.

Însă în autorizația de funcționare nu era înscris ca obiect de activitate și „anestezie-analgo-sedare”, ceea ce înseamnă că personalul medical de acolo nu avea voie să facă anestezie pe cale intravenoasă.

„Analgo-sedarea (sau anestezia intravenoasa) este o tehnică anestezică cu administrare a medicamentelor pe cale venoasă, ce induce scăderea controlată a stării de conștiență, care permite tolerarea unor proceduri neplăcute, cu menținerea controlului funcției cardio-respiratorii de către pacient. Analgo-sedarea este folosită pentru proceduri chirurgicale de durată scurtă (maximum 1 oră) cu stimul dureros de intensitate scăzută și pentru proceduri în scop diagnostic (de exemplu colonoscopie sau endoscopie). Este foarte important ca pacientul să respecte postul alimentar și hidric (să nu mănânce minimum 6 ore înainte și să nu bea apa minimum 2 ore înainte)”, se arată pe site-ul Centrului Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”.

Amendă de 20.000 de lei pentru clinica stomatologică

Inspectorii DSP Argeș au aplicat clinicii stomatologice o sancțiune în valoare de 20.000 lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizația Sanitară de Funcționare. (potrivit Hotărârii de Guvern 857/2011, art.3, lit. e).

Copilul în vârstă de 4 ani este acum internat în stare gravă în Spitalul Clinic de Urgență Copii “Grigore Alexandrescu” din București.

Inspectorii sanitari argeșeni verifică condițiile în care s-a acordat asistența medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale și a legislației în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizația sanitară de funcționare a clinicii, condițiile igienico–sanitare din unitate.

Potrivit Ministerului Sănătății, ancheta este în derulare. Concluziile vor fi prezentate conducerii Ministerul Sănătății într-un raport cu privire la situația existentă.

Foto: drshohmelian / pixabay.com