Ciorba de pește este foarte hrănitoare și nu are un număr ridicat de grăsimi. Din acest articol veți afla câte calorii are ciorba de pește.
Pe internet veți găsi mai multe răspunsuri la întrebarea câte calorii are ciorba de pește. Un răspuns universal este imposibil de dat deoarece numărul de calorii depinde de ingredientele pe care le folosiți.
Câte calorii are ciorba de pește – 100 de grame
În vreme ce legumele (și chiar peștele) conțin destul de puține calorii la suta de grame, uleiul are foarte multe calorii (800-900 de calorii la 100 de grame), așa că numărul de calorii din ciorba de pește poate crește foarte mult dacă vă place un amestec mai gras.
Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, 100 de grame de ciorbă de pește făcută în casă conține 16 calorii la 100 de grame.
Câte calorii are ciorba de pește – un bol
Dacă luăm în calcul faptul că un bol de ciorbă are 500 de grame, rezultă că o porție de ciorbă de pește conține 80 de calorii.
Iată și restul de valori nutriționale pentru 100 de grame de ciorbă de pește:
- 2,26 grame de proteine
- 0,81 grame de lipide
- 3 mg de calciu
- 0,01 mg de fier
- 7 mg de magneziu
- 56 mg de fosfor
- 144 mg de potasiu
- 156 mg de sodiu
- 0,06 mg de zinc
- 0,1 mg de vitamina C
- 1 mg de colesterol
Câte calorii are ciorba de pește – 100 de grame / un bol
Potrivit aplicației de slăbit My Fitness Pal, 100 de grame de ciorbă de pește conține 42 de calorii.
Restul valorilor nutriționale din 100 de grame de ciorbă de pește sunt următoarele (potrivit sursei citate):
- 2,6 grame de carbohidrați
- 0,6 grame de grăsimi
- 5,8 grame de proteine
Un bol mare de ciorbă de pește (de circa 500 de grame) ar conține așadar 210 calorii.

Ciorba de pește în lume
Ciorba de pește conține pește sau fructe de mare (în această categorie intră creveții, calamarul, caracatița, scoicile, stridiile, homarii, crabii etc), legume, bulion de oase, suc, apă sau alte lichide.
Ciorba de pește se prepară în foarte multe țări din lume. De aici și varietatea foarte mare a acestui fel de mâncare.
1. Aljotta este un tip de ciorbă de pește care se prepară în Malta. Are foarte mult usturoi, precum și diferite verdețuri și roșii.
2. Balık çorbası este ciorba preparată în Turcia. Era un fel de mâncare tradițional în bucătăria otomană. Este inclus în cartea de bucate „Melceü’t-Tabbâhîn” din 1859 dedicată bucătăriei otomane (prima carte de bucate tipărită în Imperiul Otoman).
3. Ciorba de pește Bergen este originară din Norvegia. Este o ciorbă cremoasă și groasă făcută din pește alb (eglefin, halibut, cod) și diverse legume.
Câte calorii are ciorba de pește și cum se prepară în diverse țări
4. Bourride este un tip de ciorbă de pește din bucătăria franceză. Se prepară din pește alb (lophius). Se folosesc și smântână, lămâie și aioli.
5. Ciorba de fructe de mare cantoneză este groasă, dar are o textură foarte fină. De regulă are o culoare alburie și este ușor transparentă.
6. Supă de crap. Se face din capul și măruntaiele peștelui, adăugându-se ceapă și alte legume. În Cehia, face parte din mâncărurile tradiționale servite la cina din Ajunul Crăciunului.
7. Ciorba Cullen este o ciorbă de pește tradională în Scoția. Se prepară din eglefin afumat, cartofi, ceapă și smântână.
8. Ciorba Pulmay este o ciorbă din Chile preparată din diverse tipuri de scoici. La pregătirea ei se folosește și vin alb. Se servește alături de pebre (un condiment făcut din coriandru și/sau pătrunjel, ceapă, oțet, ulei, ardei iuți și roșii), pâine prăjită sau chapalele (găluști făcute din cartofi fierți și făină de grâu).

Ciorba de pește – ingrediente
Iată câte calorii are ciorba de pește și ce alte sortimente există în lume:
9. Dashi – ciorbă din bulion de oase și legume, din Japonia.
10. Halászlé – așa numita „ciorbă a pescarului”, tradițională în Ungaria, este o ciorbă iute de pește de apă dulce (conține foarte multă paprika).
11. Ciorba de hering se prepară din hering afumat și orz.
12. Lohikeitto este o ciorbă finlandeză preparată din somon, cartofi (sau napi, morcovi ori ceapă), smântână și mărar, potrivit Wikipedia.org.
13. Pindang – o ciorbă de pește din Indonezia, sărată și gătită cu condimente cu gust acrișor.
14. Psarosoupa este o ciorbă de pește din bucătăria grecească. Se prepară din pește de apă sărată, orez, legume și sos tradițional cu ulei și lămâie.
15. În Vietnam se prepară o supă acrișoară de pește. Conține pește, orez, diverse legume și, în unele cazuri, ananas.
16. Ukha este un tip de ciorbă din Rusia, făcut din pește, legume, mărar, pătrunjel și piper negru.
Foto: ivabalk / arinaja / lukinIgor / pixabay.com
Dacă acest articol despre câte calorii are ciorba de pește vi s-a părut util, s-ar putea să vă intereseze și:
Câte calorii are ciorba de perișoare. Comparație cu ciorba de fasole
Câte calorii are ciorba de fasole boabe, cu afumătură sau la conservă
Câte calorii are un ananas întreg. Dar 100 de grame
Câte calorii are zacusca cu vinete, ciuperi sau fasole. 12 sortimente
Câte calorii are salata coleslaw. Exemple pentru 100 de grame
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: