Câte calorii are salata coleslaw. Exemple pentru 100 de grame

câte calorii are salata coleslaw
Foto: 2074413 / pixabay.com

Poate v-ați gândit că, deoarece poartă numele de „salată”, coleslaw conține foarte puține grăsimi. Însă realitatea este destul de diferită. Iată câte calorii are salata coleslaw.

De unde vine numele de „coleslaw”

Termenul „coleslaw” vine din limba olandeză (din „koolsla”, care înseamnă „salată de varză”). După cum îi spune și numele, ingredientul principal este varza (varza are foarte puține calorii, aproximativ 25 de calorii la 100 de grame), însă peste varză se adaugă un dressing de salata care conține, de regulă, maioneză.

Câte calorii are salata coleslaw la 100 de grame

Numărul de calorii dintr-o salată coleslaw variază în funcție de cât de multă maioneză folosiți. Potrivit Departamentului de Agricultură din SUA, 100 de grame de salată coleslaw conțin, în medie, 152 de calorii.

Așadar, numărul de calorii pe care îl vom consuma nu este tocmai unul scăzut, mai ales că de regulă o porție este mai mare de 100 de grame. Dacă mâncăm 200 de grame de coleslaw vom consuma în jur de 300 de calorii, mai mult decât o friptură din piept de pui (100 de grame de piept de pui slab are circa 100 de calorii).

Câte calorii are salata coleslaw – alte valori nutriționale pentru 100 de grame:

  • 10 grame de grăsimi, din care grăsimi saturate 1,6 grame
  • 4 mg de colesterol
  • 203 mg de sodiu
  • 129 mg de potasiu
  • 15 mg de carbohidrați, din care 1,9 grame de fibre și 12 grame de zahăr
  • 1 gram de proteine

Câte calorii are salata coleslaw de la restaurant

Salata coleslaw pe care o mâncați în restaurante poate avea și mai multe calorii. De exemplu, cea de la KFC are 210 calorii la 100 de grame, 0,5 grame de proteine, 22,3 grame de glucide totale, 13,2 grame de lipide, 1 gram de fibre alimentare și 267 mg de sodiu.

Există și posibilitatea de a prepara o salată coleslaw fără maioneză, folosind oțet. Astfel, numărul de calorii scade substanțial deoarece 100 de grame de oțet au numai 18 calorii, spre deosebire de maioneză (circa 680 de calorii la 100 de grame).

Salate coleslaw – varianta olandeză de la 1770

Termenul „coleslaw” a apărut în secolul al XVIII-lea, fiind o anglicizare a termenului olandez „koolsla”, potrivit Wikipedia. Cartea „Bucătarul înțelep” („De Verstandige Kock”), apărută în anul 1770 în limba olandeză, conține o rețetă pentru salată coleslaw pe care autorul i-o atribuie gazdei sale.

Femeia amesteca bucăți de varză cu unt topit, oțet și ulei. Rețeta actuală pentru coleslaw este mai recentă întrucât maioneza a fost inventată mai târziu.

Varza crudă este singurul ingredient constant din salata coleslaw. Restul variază foarte mult. Unele variante presupun adăugarea de varză roșie, piper, morcovi, ceapă, țelină, broccoli, brânză rasă, chiar și măr sau ananas. Peste acestea se pune un dressing (maioneză, ulei sau oțet).

Salata coleslaw – rețete

În Germania, salata coleslaw, numită „Krautsalat”, este alcătuită din varză marinată cu oțet și ulei. Uneori se adaugă ceapă și măr. În Israel, o variantă comună de coleslaw conține varză roșie, maioneză, piper, sale și suc de lămâie. În Italia, salata coleslaw cu șuncă și piper este denumită „insalata capricciosa”.

În Marea Britanie, salata coleslaw conține adesea morcovi și ceapă (în afară de varză) și este preparată cu maioneză. În Statele Unite, salata coleslaw conține adesea zer, maioneză și morcovi. Sunt destul de întâlnite și rețetele pe bază de muștar sau oțet, fără produse lactate sau maioneză.

În Suedia, salata se face cu varză, oțet, ulei vegetal, sare și este servită de regulă cu pizza (este cunoscută sunt numele de salată pentru pizza).

Dacă acest articol despre câte calorii are salata coleslaw vi s-a părut util s-ar putea să vă intereseze și:

Câte calorii are un ananas întreg

Câte calorii are zacusca

Cotlet de porc calorii – friptură pe grătar, carne prăjită, antricot fiert înăbușit

Gorgonzola calorii

Carne de vită calorii

Calorii ciuperci la cuptor

Foto: 2074413 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.