Cânepa revine în forță în România. Va putea fi cultivată în gospodării

Ministerul Agriculturii a lansat un proiect care permite cetățenilor să cultive cânepă în gospodării, pe suprafețe de până la 1.500 de metri pătrați.

România, care obișnuia să fie printre cei mai mari producători de cânepă din lume, va cultiva din nou cânepă pe arii extinse.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, românii au acum permisiunea să cultive ”plantele de cânepă Canabis sativa L, subspecia sativa în vederea producerii de tulpini, sămânţă, în cercetarea agricolă ori pentru producerea de sămânţă certificată, numai cu autorizarea de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti”.

Și plantele de mac Papaver somniferum L vor putea fi cultivate în România, pentru obținerea de semințe folosite în scop alimentar. Și pentru aceste culturi este nevoie de autorizație din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti.

Autoritățile vor monitoriza culturile pe tot parcursul perioadei de vegetație. ”Producția rezultată fiind utilizată exclusiv pentru uz propriu, gospodăresc și tradițional, prin declararea pe propria răspundere a suprafeței, producției estimată și realizată aferente fiecărei părți componente a plantei, respectiv tulpină, frunze, inflorescențe, fructe, semințe cât și a produselor obținute în urma prelucrării”, se precizează în proiectul Ministerului Agriculturii.

Autoritățile vor să motiveze culturile de cânepă pentru a stimula țesătura de cânepă românească. Este o cerere în creștere pe acest produs, iar veniturile gospodăriilor vor crește.

Ministerul Agriculturii vrea ca proiectul să fie aprobat cât mai repede, pentru a atrage mulți agricultori români în proiect, înaintea încheierii perioadei optime de semănat a culturii, subliniind că este o oportunitate economică și socială pentru fermieri.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: