Fenomen rar și foarte spectaculos la malul Mării Negre | VIDEO

Un fenomen foarte spectaculos a putut fi observat în ultimele zile pe plajele din Constanța: se părea că în largul mării se văd întinderi de stuf, ziduri, vapoare sau blocuri, relatează digi24.ro.

De fapt, în locul respectiv din Marea Neagră nu există nimic în afară de apă. Mirajul, cunoscut sub numele de „Fata Morgana”, apare în special atunci atunci când între temperatura aerului și cea a apei din mare sunt diferențe mari.

Fenomenul „Fata Morgana” apare pe mare doar în zilele senine.

„Marea are în jur de 13 grade, iar în aer azi s-au înregistrat 30 de grade”, a explicat pentru postul de televiziune Angela Crăciun, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie Dobrogea.

Pe reţelele de socializare au apărut și fotografii care au surprins iluzia din largul Mării Negre. În două dintre aceste fotografii, surprinse de fotograful Dan Cristian Mihăilescu, se pare că în larg se văd vapoare, stuf, blocuri, macarale și șantiere navale.

Ce este Fata Morgana

Fata Morgana este un tip de miraj neobișnuit și foarte complex care poate fi observat uneori chiar deasupra liniei orizonului.

„Fata Morgana” este numele italian al vrăjitoarei Morgan le Fay („zâna Morgan”, „vrăjitoarea Morgan”), care este un personaj din legenda regelui Arthur. Mirajele au primit numele său deoarece în trecut se credea că iluziile optice din Strâmtoarea Messina sunt castele aeriene sau false țărmuri create de vrăjitoare pentru a-i ademeni și a-i duce la pieire pe marinari.

Acest tip de miraj poate lua naștere de la aproape orice tip de obiect îndepărtat, inclusiv bărci, insule sau țărmuri.

Fenomenul are loc deoarece razele soarelui se „îndoaie” în momentul în care trec prin straturi de aer care au temperaturi diferite, într-un loc în care există o inversiune termică. Inversiunea termică definește o stare în care deasupra unui strat de aer rece există un strat de aer semnificativ mai cald. De obicei, aerul mai cald este mai aproape de suprafață, și cel mai rece la înălțimi mai mari.

Una dintre cele mai celebre „Fata Morgana” este apariția unor munți în Strâmtoarea Messina dintre Italia și Sicilia. Se crede că legenda Olandezului Zburător, un vas-fantomă care nu se poate întoarce acasă și care este blestemat să navigheze la nesfârșit pe ocean, are la bază fenomenul „Fata Morgana”.

fata morgana
Fenomenul „Fata Morgana” pe țărmul Mărgii Negre. Foto: Dan Cristian Mihăilescu (Facebook)
fata morgana
Fenomenul „Fata Morgana” pe țărmul Mărgii Negre. Foto: Dan Cristian Mihăilescu (Facebook)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai pufoase valuri din lume. Când marea se transformă în spumă
Micul paradis toxic. Locul superb unde toți oamenii trebuie să aibă mască de gaze
A înflorit deșertul! Fenomen incredibil în cel mai secetos loc de pe Pământ

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.