Arhiepiscopul Tomisului a scăpat de dosarul în care era acuzat că a luat mită 850 de euro

teodosie
Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Foto: arhiepiscopiatomisului.ro

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost scos de sub urmărire penală de către DNA în dosarul în care era cercetat pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, fiind suspectat că a primit 850 de euro de la o persoană pentru a o ajuta să se se înscrie la Facultatea de Teologie.

Oficiali din DNA au declarat pentru mediafax.ro că, în urma verificărilor făcute în dosarul lui Teodosie, s-a dispus scoaterea acestuia de sub urmărire penală.

În 12 septembrie, DNA anunţa că arhiepiscopul Tomisului, care este şi decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Univesitatea „Ovidius” Constanţa, era acuzat de luare de mită şi instigare la fals intelectual, fiind suspectat că a primit 850 de euro de la o persoană pentru a o ajuta să se înscrie la Facultatea de Teologie.

DNA preciza că în acelaşi dosar era urmărit penal şi Bogdan Florin Chiriluţă, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit procurorilor DNA, în luna martie 2009, Teodosie Petrescu, decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii „Ovidius” Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, ar fi primit de la o persoană, denunţătoare în cauză, suma de 850 de euro, prin intermediul lui Bogdan Florin Chiriluţă, precum şi promisiunea unui împrumut de 5.000 de euro.

ÎPS Teodosie ar fi promis, în schimbul banilor, că îl va ajuta pe denunţător să se înscrie ca student la Facultatea de Teologie şi apoi să fie hirotonisit ca preot, susţinea procurorii.

400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică în schimbul serviciilor

„Totodată, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul său să întocmească o recomandare şi o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru înscrierea persoanei denunţătoare la cursurile facultăţii, în sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, în schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică”, preciza DNA.

Tot în 12 septembrie, arhiepiscopul Tomisului a fost audiat la DNA central, unde fusese citat de procurori.

Arhiepiscopul Tomisului declara atunci, la ieşirea de la DNA, că a fost audiat în dosarul în care a mai fost cercetat pentru că ar fi luat mită de la un reporter ca să îl ajute să se înscrie, în 2009, la Facultatea de Teologie de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa.

Dosarul vizându-l pe Teodosie a fost deschis în 2009, când acesta a fost audiat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Acest dosar a fost deschis în urma unei investigaţii jurnalistice, care a relevat anumite practici în modul de înscriere la Facultatea de Teologie de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa.

Dosarul lui Teodosie, plimbat prin mai multe instanțe

Dosarul a ajuns la Parchetul instanţei supreme de la Parchetul Tribunalului Constanţa, după ce Arhiepiscopia Tomisului a confirmat că ierarhul face parte din înaltul cler al Bisericii Ortodoxe Române, astfel că atrage competenţa procurorilor Parchetului instanţei supreme de investigare a acuzaţilor care i-au fost aduse lui Teodosie.

Ulterior, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală faţă de Teodosie, pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, iar faţă de preoţii Bogdan Chiriluţă şi Emil Brăescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru complicitate la luare de mită şi, respectiv, pentru fals intelectual.

Conform Parchetului Tribunalului Constanţa, în luna martie 2009, deşi trecuseră şase luni de la începerea anului şcolar, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului ar fi intermediat înscrierea la Facultatea de Teologie, pe bază de documente false, antedatate, a unui reporter de la ziarul „România Liberă”, fiind ajutat în acest sens de către inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu.

În septembrie 2009, Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme a trimis la DNA dosarul lui Teodosie. Decizia a fost luată întrucât Teodosie ar fi comis faptele în calitate de decan al Facultăţii de Teologie, şi nu în calitate de înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Acum, DNA a decis să îl scoată de sub urmărire penală pe Arhiepiscopul Tomisului.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un nou partid politic în România
Cum a schimbat Max, câinele erou, soarta animalelor “cu epoleți”
Klaus Iohannis, la preluarea mandatului: „Așteptările mari duc la dezamăgiri? Să dărâmăm această îndoială!

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.