Cum a schimbat Max, câinele erou, soarta animalelor “cu epoleți”

Max, câinele erou a schimbat legea animalelor MAPN

Cazul lui Max, câinele erou care a contribuit la misiunile militarilor români din Afganistan, dar care s-a îmbolnăvit și urma să fie eutanasiat, a schimbat soarta animalelor “cu epoleți”.

După ce zeci de mii de români au semnat o petiție prin care cereau o lege specială pentru Max, câinele erou, și pentru restul animalelor aflate în situația lui, Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a semnat săptămâna trecută un act normativ cu caracter intern, privind gestionarea în MApN a animalelor de serviciu.

Instrucţiunile din domeniu au fost modificate prin reformularea unei secţiuni instituindu-se astfel reguli specifice privind gestionarea animalelor, respectiv caii şi câinii de serviciu, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.

Conform noilor prevederi, animalele de serviciu care îşi păstrează capacitatea de muncă şi au o stare de sănătate bună se menţin în aceeaşi categorie de serviciu în care sunt încadrate, chiar dacă depăşesc limita de vârstă prevăzută de instrucţiuni.

“În situaţia în care animalele îşi pierd aptitudinile unei categorii de serviciu sau nu mai îndeplinesc anumite standarde cerute pentru categoria în care sunt încadrate, acestea vor fi reîncadrate în alte categorii de serviciu, corespunzătoare aptitudinilor precum pază, însoţire etc, şi vor fi menţinute în activitate pe perioada vieţii, beneficiind de drepturile aferente”, se arată în comunicatul MApN.

Adoptarea actului normativ de către ministrul Mircea Dușă vine după ce zeci de mii de români din țară și din străinătate au semnat o petiție online prin care au cerut o lege pentru Max, câinele erou, și pentru restul animalelor aflate în situația lui.

Semnatarii petiției cereau Parlamentului sau Guvernului să promoveze un act normativ care să permită adopția pentru animalele care s-au aflat în serviciul statului prin instituțiile acestuia, la încheierea activității, la termen sau anticipat.

“Proiectul legislativ trebuie să prevadă dreptul de preempțiune a adopției pentru personalul împreună cu care animalele au efectuat serviciul și, de asemenea, obligația ministerelor de resort de a furniza alocații de hrană și sprijin pentru îngrijire medicală”, se arătă în textul petiției online.

Potrivit inițiatorilor petiției, Max, câinele erou care a lucrat pentru Armata Română, nu este singurul animal “cu epoleți” care nu are dreptul la „pensie” potrivit legislației din România.

“Atât la MApN, cât și la MAI, câinii și caii sunt bunuri de inventar, ca urmare sunt dați la casat atunci când nu mai sunt de folos. Nu există posibilitatea ca instructorii sau conductorii să îi poată adopta la ieșirea din serviciu, deși, cei mai mulți dintre ei, au mulți ani de misiuni împreună”, după cum au atenționat inițiatorii petiției.

Max, câinele erou care a salvat vieți

Max, primul câine de luptă al Armatei Române care a contribuit la misiunile din Afganistan, antrenat special pentru descoperirea minelor şi dispozitivelor explozibile artizanale, a fost abandonat de cei pe care i-a salvat de-a lungul timpului.

Depistat în primavara acestui an ca fiind infestat cu dirofilarii, o boală care produce viermi la inimă, Max, câinele erou a fost “casat”, iar Armata urma să-l predea hingherilor, pentru a fi eutanasiat. Și asta pentru că Max nu mai este apt pentru serviciu.

Impresionată de povestea sa, Sorina Hanea, o iubitoare de animale, a hotărât să-i salveze viața, numai că sumele necesare tratamentului și îngrijirii lui Max se ridică la câteva sute de lei lunar.

“Tratamentul cu șanse de vindecare de dirofilarioză este de lungă durată, cel puțin trei ani, iar cel de susținere cardiacă zilnică costă foarte mult, aproximativ 600 lei pe lună, dar cu toate acestea doamna Hanea a achitat în mare parte cheltuielile medicale preliminarii stabilirii actualului tratament, 2.500 lei, dar tot au mai rămas de plată încă 800 de lei la clinică, nemaipunând la socoteală costul medicamentelor zilnice, hrana de bună calitate, precum și vizitele periodice la medic pentru control și pentru drenaj. Cu ajutorul nostru, al tuturor, ajutând-o financiar pe doamna Hanea pentru acoperirea costurilor zilnice ale lui Max, îl putem ajuta pe Max să învingă boala, să redevină erou și în propria poveste”, anunțau recent reprezentanții Asociației Cuțu-Cuțu, în apelul lor către iubitorii de animale.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.