Aproape 10 milioane de români în Diaspora. Câți mai sunt în țară?

Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni, a declarat că aproximativ 9,7 milioane de români sunt plecați din țară, majoritatea dintre ei luând calea Diasporei din cauza neajunsurilor materiale cotidiene, veniturilor mici, lipsei unui loc de muncă decent, calității slabe a clasei politice şi corupţiei.

”Este greu de estimat numărul lor, pentru că nu sunt obligaţi să declare şi nu îşi stabilesc reşedinţa”, a mai spus ministrul, adăugând că peste 5,6 milioane de români se află în Diaspora, restul fiind reprezentat de comunități istorice.

Natalia Intotero vrea să afle, însă, exact care este numărul românilor care trăiesc în afara granițelor.

”Vom încerca să realizăm în 24 de ţări, unde sunt comunităţi româneşti, studii pentru a afla şi un număr înspre cel adevărat al românilor din afară şi a ceea ce îşi doresc ei ca statul român să facă pentru ei în ţările în care au ales să trăiască şi ce i-ar determina să se întoarcă acasă sau să simtă mai mult româneşte unde se află”, a mai declarat ministrul Intotero.

Ea a precizat că foarte puțini români se vor întoarce în țară în următorii patru ani, potrivit statisticilor, dar că, pe termen lung, mulți dintre ei și-ar dori să revină acasă.

Potrivit recensământului din 2011, România are o populație de 19.121.641 de locuitori, însă este de așteptat ca populația țării să fie mai mică, mai ales că sporul demografic este negativ de multă vreme, iar emigrarea a luat proprții în ultimii ani.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.