Amintiri cu profu’ ăla ”nebun” ajuns erou de film. Preda fără manuale și privea dincolo de matematică

Dorin Ionita
Sursa foto: Anca Struț

O fostă elevă a lui Dorin Ioniță – profesorul care a renunțat acum 10 ani la catedră și a deschis un cabinet de meditații înregistrat la ANAF – își amintește pentru greatnews.ro cum erau orele cu un dascăl care explica matematica pe înțelesul tuturor, atât de bine încât uneori toată clasa ajungea la nota maximă.

”Proful Dorin Ioniță, un om nonconformist care stârnea admirație, avea un altfel de stil de a preda, fără manuale și pe înțelesul tuturor, astfel încât la un moment dat toată clasa avea nota 10. Știa să motiveze, încurajeze și să critice constructiv. Orele lui nu se rezumau doar la a preda”, își amintește o fostă elevă a profesorului, Monica Pralea.

”Îmi amintesc cu drag de o zi de școală din clasa a VII-a. Era iarnă și prima oră aveam mate, iar proful ne-a surprins cu o alternativă neașteptată: a renunțat la ora de predare și ne-a dus pe toți la plimbare și bulgăreala în parc. O oră am uitat de școală și, ajunși înapoi, la ora de engleză, îmi amintesc că profa era intrigată că erau pline caloriferele de șosete ude puse la uscat (ale noastre) 🙂 Și ne-a dat extemporal. O altă amintire frumoasă este că de 8 martie, ne-a luat pe toți tot în timpul unei ore de mate și am mers cu flori la azilul de bătrâni din Bistrița. A fost cu adevărat emoționant”, își amintește Monica, fostă elevă a Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” din Bistrița.

”Visez o școală în care nimeni și nimic să nu se predea”

Filmul ”Profu”, în regia lui Alex Brendea, îl are ca personaj principal pe profesorul Ioniță, un bărbat în vârstă de 54 de ani care a ieșit din sistemul de învățământ de stat în urmă cu 10 ani. Profesorul a înființat primul cabinet de meditații înregistrat la ANAF și de atunci lucrează cu elevii care vor să-și îmbunătățească cunoștințele la matematică. Cabinetul de meditații a fost înființat în apartamentul său din Bistrița.

dorin ionita profu
Sursa foto: astrafilm.ro

O cameră este o mini sală de clasă, cu scaune, bănci și o tablă. Elevii care vin la el la meditații ajung pe baza recomandărilor. Mai exact, dacă unui elev îi place cum decurg meditațiile și învață ceva din ce predă, îi trimite și alți colegi. „Visez o școală în care nimeni și nimic să nu se predea, să se scape de tirania profesoratului”, spune Dorin Ioniță, în trailerul făcut public de regizorul Alex Brendea.

„Există triada părinte-profesor-elev. În relaţia profesor-elev, copilul nu ştie pentru că nu şi-a făcut treaba mama. În relaţia copil-părinte, copilul nu ştie pentru că nu şi-a făcut treaba profesorul. În relaţia profesor-părinte, nu merge cum trebuie pentru că nu-şi face treaba elevul. Şi uite aşa, se zvârle pisica de la unul la altul”, mai spune profesorul. Filmul de circa 80 de minute a fost printre cele mai apreciate lungmetraje de la Sibiu International Film Festival 2019, care a avut loc între 14 și 20 octombrie.

Când preda la școală, meditațiile erau gratuite, înainte de ore

Monica își aduce aminte și de faptul că, pe când preda la școala sa din Bistrița, profesorul făcea meditații, însă gratuite. ”Le făcea cu pasiune, gratuit, în fiecare zi, la școală, înainte de începerea orelor. Orele începeau la 8, meditațiile erau de la 7”.

”Toți îl știau drept profu’ ăla ‘nebun’, dar pentru care aveau un mare respect”, concluzionează ea.

dorin ionita filmul profu
Sursa foto: astrafilm.ro

Dorin Ioniță este fost profesor de matematică și în prezent trăiește din meditațiile pe care le dă în cabinetul său privat, nonconformist. Monica Pralea este antreprenoare și a dezvoltat platforma online de vacante o9vacanta.ro.

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.