A murit Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare

gheorghe mencinicopschi
Gheorghe Mencinicopschi. Foto: adevărul.ro

Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, a murit la vârsta de 73 de ani, anunță publicația agrointel.ro.

Gheorghe Mencinicopschi suferea de o boală la plămâni și a murit într-un spital din București, unde era internat de mai multe zile.

Potrivit antena3.ro, el suferea de fibroză pulmonară, o boală incurabilă. Fibroza pulmonară idiopatică este o boală cronică rară, de cauză necunoscută, care afectează ambii plămâni, se arată pe site-ul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Din cauza unor mecanisme necunoscute, se produce o modificare lentă a structurii pereților alveolelor pulmonare, care se îngroașă și devin rigizi. Pacienții simt o lipsă de aer ce apare la efort, care se accentuează progresiv de-a lungul mai multor luni de zile.

Unii pacienți se plâng și de o tuse seacă persistentă, de febră sau dureri ale articulațiilor.

Născut în 1949 în comuna Domnești din județul Argeș, Gheorghe Mencinicopschi a fost biolog și biochimist.

A absolvit Facultatea de Biologie-Biochimie de la Universitatea București și a fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare. A fost director al Institutului de Cercetări Alimentare și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Științe Agricole și Medicina Veterinară București.

La sfârșitul anului 2008 Gheorghe Mencinicopschi a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție alături de Dan Voiculescu, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.

Directorul institutului a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice și de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În data de 8 august 2014 Curtea de Apel București l-a găsit vinovat pe Mencinicopschi pentru complicitate la infracțiunea de spălare de bani, cu circumstanțe agravante, pentru care l-a condamnat la 8 ani de închisoare.

Decizia penală pronunțată de Curtea de Apel București a fost pusă în executare în aceeași zi. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiționat după numai 2 ani de închisoare, în 26 septembrie 2016.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.