Ploaia de meteori Geminide. Foto: Asimpatel via Wikimedia Commons
Ploaia de meteori cunoscută sub numele de „Geminide”, care luminează cerul în prima jumătate a lunii decembrie, va avea maximumul în nopțile de 13-14 decembrie și de 14-15 decembrie, când Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul-cometă 3200 Phaeton, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
La contactul cu atmosfera, particulele de praf se vor aprinde în gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: „steaua căzătoare”.
Deoarece cei mai mulți meteori din perioada 4-17 decembrie par că vin din constelaţia Gemini (Gemenii), această ploaie de meteori a primit numele de „Geminide”.
„Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi” (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele”, scrie astronomul Adrian Șonka pe site-ul Observatorului.
Geminide: 120 de „stele căzătoare” pe oră
„Stelele căzătoare” se observă fără instrument astronomic. Pentru a le vedea trebuie doar să priviţi sus pe cer.
Geminidele se pot vedea oricând între 4-17 decembrie, dar cei mai mulţi meteori se vor vedea în nopțile de maxim.
„În 2014 maximumul se va produce în timpul zilei de 14 decembrie (ora 16 ora României). Pentru că maximumul acestui curent de meteori poate dura câteva ore, centrate în acest an pe ora 16 (14 dec, ora României), rezultă că în noaptea de 13 spre 14 dec și cea de 14 spre 15 decembrie vom putea observa în condiții bune (dar nu ideale) activitatea curentului”, mai explică astronomul.
Cei interesați de observarea curentului de meteori Geminide au șanse să poată vedea minimum 40-50 de „stele căzătoare” pe oră. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții până dimineața, în ambele seri.
„În timpul maximumului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observaţi din afara oraşelor mari”, mai explică Șonka.
Asteroidul-cometă, sursa Geminidelor
De obicei, sursa curenților de meteori sunt cometele, bulgării de zăpadă murdară care în apropierea Soarelui sublimează (trec din stare solidă în stare gazoază), eliberând praful prins în gheață.
„În cazul Geminidelor, sursa este un asteroid (3200 Phaeton) care nu prezintă decât o caracteristică cometară: orbita sa îl aduce în vecinătatea Soarelui, la numai 20 milioane de kilometri. Dar Phaeton nu se comportă ca o cometă. Se încăpățânează să rămână un obiect solid, fară coadă sau coamă”, se arată pe site-ul Observatorului.
Ajuns în apropierea Soarelui, și Phaeton eliberează praf.
Geminide – ghid de observare
Astronomul Adrian Șonka oferă și o serie de sfaturi pentru a vedea cât mai bine ploaia de meteori Geminide:
- Pentru a vedea „stele căzătoare” nu exista o direcţie anume în care să priviţi. Secretul este următorul: cu cât vă uitaţi mai mult, cu atât veţi vedea mai multe.
- Având în vedere că este iarnă, trebuie să vă îmbrăcaţi gros, mai ales pentru că trebuie să staţi întinşi pe un şezlong sau izopren, de preferabil într-un sac de dormit.
- După ce vă aşezaţi comod, priviţi la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minimum o oră. Puteţi privi înspre est, sud, vest sau nord.
- Geminidele sunt foarte lente, aşa că puteţi admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult.
- O particulă de praf din acest curent intră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s, iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s.
- Nu contează dacă vedeţi 5, 10 sau 50 de „stele căzătoare” în acele nopţi. Ceea ce contează este că v-aţi aflat la momentul şi locul potrivit pentru a observa un fenomen cosmic deosebit.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
- Trucul zilei. Linkul eMAG unde găseşti mereu cele mai ieftine produse
- Cadouri de Craciun. Lista magazinelor online cu reduceri
- Cadouri de Craciun pentru copii. Reduceri de 70%
Recomandările editorilor GreatNews:
Căsuțe din lemn cu grădină, pentru bătrânii dintr-o comună brașoveană
Se schimbă etichetele alimentelor. Elemente obligatorii pe care trebuie să le conțină
Cum arată un dormitor de vis pentru un copil
Dacă poţi şi vrei să ne susţii, te invităm să donezi pentru un jurnalism de calitate, neafiliat politic sau economic. Îţi mulţumim!
[paypal-donation]
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: