A murit Gabriel Cotabiță

gabriel cotabiță
Gabriel Cotabiță în 2023, în timpul unui concert. Sursa: YouTube

Cântărețul Gabriel Cotabiță a murit, sâmbătă, la 69 de ani. Artistul împlinise 69 de ani pe 1 noiembrie.

Vestea a fost anunțată de Ionel Tudor, dirijor la Societatea Română de Radiodifuziune. „Ai plecat, Gabi, si ai lasat muzica pop romaneasca fara una dintre cele mai mari si mai personale voci! Am fost nu doar colaboratori ci si prieteni din tinerete! Am lansat impreuna piese care au bucurat generatii de ascultatori („Noapte albastra”, „Te rog, domnisoara, nu pleca”, „Si va mai trece-o noapte”, „Viata e un cazino”, „Sa nu ne spunem adio”, „Poate ca da, poate ca nu” etc)! Am lansat impreuna cu Joey de Alvaré primul CD din Romania! Am facut lucruri frumoase impreuna, lucruri care nu se pot uita! Am impartit multe momente ale vietii si carierei noastre impreuna!…Te vom pastra mereu in inimile noastre! Dumnezeu sa te odihneasca in pace si lumina!”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Cântărețul Adrian Enache, prieten al lui Gabriel Cotabiță, a declarat pentru postul de televiziune Digi24 că făceau împreună repetiții pentru Revelion și că artistul fusese recent bolnav, dar se recuperase și nu dădea semne să mai aibă probleme.

În anul 2015, Gabriel Cotabiță a fost internat în spital, după ce a fost găsit inconștient într-o cameră a Hotelului Hilton din București. Artistul, care pe atunci avea 59 de ani, fusese la sala de fitness a hotelului și suferise un stop cardio-respirator. Paramedicii l-au resuscitat timp de 20 de minute și au reușit să îi repornească inima, după care l-au dus la Spitalul de Urgență Floreasca, unde a și fost operat. Ulterior, artistul a fost în comă timp de 3 săptămâni, după care și-a revenit.

Cântăreț de muzică ușoară și pop-rock, prezentator, producător muzical și de televiziune, Gabriel Cotabiță a debutat în muzica rock în anul 1975 alături de grupul Redivivus. Între anii 1979 și 1980 a colaborat și cu Basorelief, alături de care a susținut o serie de concerte pe litoral. În 1983, când Holograf a rămas fără solist vocal, trupa l-a solicitat pe Gabriel Cotabiță să vină în formație. Împreună au scos în anul 1983 albumul Holograf 1. La acea dată, în componența Holograf erau Gabriel Cotabiță – voce, Mihai Pocorschi – chitară/voce, Sorin Ciobanu – chitară, Antonio Furtună – clape, Nichi Temistocle – chitară bas, Edi Petroșel – percuție, potrivit Wikipedia.org.

În 1988, artistul a obținut trofeul la festivalul Mamaia cu piesa „Dă-mi o șansă”, iar în 1991 piesa „Te tog domnișoară nu pleca” a fost desemnată șlagărul anului la același festival. În 1992 a obținut trofeul cu piesa „Lasă-mi pe cer o stea”, în 1993 piesa „Voice from above” a devenit șlagărul anului la festivalul Mamaia, iar în 1995 piesa „Raiul e pe pământ” a devenit șlagărul anului la același festival.

Din anul 1995 a fost director muzical și realizator de emisiuni la Tele 7abc. În anul 1995 a debutat la festivalul Mamaia în calitate de compozitor cu piesa „Amintirea ta”, pe care i-a încredințat-o Nicoletei Ciopraga, care concura la interpretare.

Știre în curs de actualizare.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.