Grupul MVM, a doua cea mai mare companie din Ungaria, a semnat luni un acord privind achiziţia companiei E.ON din România, deținută de grupul german cu același nume. Conform acordului, MVM va achiziţiona 68% din E.ON Energie România şi o participaţie de 98% în E.ON Asist Complet, se arată într-un comunicat al grupului ungar citat de agerpres.ro.
Tranzacţia este aşteptată să se finalizeze în 2025, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor. Cele două companii au decis să nu facă publică valoarea tranzacţiei, însă potrivit unor surse citate de economedia.ro, prețul vânzării este de circa 205-210 milioane de euro.
„Pasul de astăzi (luni – n.r.) reprezintă o etapă importantă pentru extinderea regională a Grupului MVM. Prin preluarea pachetului majoritar de acţiuni al E.ON Energie România, ne consolidăm poziţia în Europa Centrală şi de Est, asigurând o bază solidă şi continuitate pentru clienţii noştri din România, care vor beneficia în continuare de servicii de cea mai înaltă calitate”, a declarat Karoly Matrai, CEO al Grupului MVM, citat în comunicatul de presă.
Activităţile operaţionale ale E.ON Energie România şi E.ON Asist Complet vor continua să se desfăşoare în mod normal.
Grupul MVM este principalul furnizor de energie din Ungaria, fiind o companie deţinută 100% de stat. Compania este prezentă în 23 de ţări, are peste 19.000 de angajaţi şi un portofoliu de peste 11 milioane de clienţi, atât casnici, cât şi corporativi (inclusiv aproape două milioane în Cehia, Slovacia şi România). În primul semestru al acestui an, compania a vândut o cantitate de 76 TWh de gaze naturale şi de 19 TWh de energie electrică.
În ceea ce privește E.ON Energie România, compania este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale şi energie electrică din ţară, ce deserveşte aproximativ 3,4 milioane de clienţi, iar E.ON Assist Complet este o companie specializată în servicii energetice pentru instalarea şi întreţinerea infrastructurii. E.ON Energie România operează o reţea de distribuţie a gazelor naturale în lungime de 23.300 km și o reţea de distribuţie a energiei electrice de 82.300 km, se arată pe site-ul companiei.
Companiile E.ON din România fac parte din grupul german E.ON, care este unul dintre liderii pieţei de energie din Europa, ce operează în 30 de țări și are peste 50 de milioane de consumatori.
După anunțul acordului dintre MVM și E.ON, Ministerul Energiei a transmis un comunicat de presă în care a arătat că a luat act de decizia celor două companii europene.
„Deși componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacții. Această tranzacție va intra acum pe circuitul complex de avizare, atât la nivel național, cât și european, implicând o analiză detaliată a respectării normelor de concurență (…)
Se vor analiza structura complexă a relațiilor comerciale și sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene. Sunt necesare și vor fi realizate evaluări detaliate și riguroase în cadrul Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe, pentru a ne asigura că orice tranzacție respectă interesele economice și de securitate ale României”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Energiei.
„Vom utiliza toate pârghiile legale pentru a evalua și decide asupra acestei tranzacții. Avem un singur obiectiv: protejarea interesului național. Dincolo de analiza legată de concurență, vom verifica și toate elementele care privesc securitatea energetică și respectarea principiilor fundamentale de protecție a infrastructurii critice și a pieței interne de energie.
Companiile energetice românești trebuie să îndrăznească mai mult, nu doar pe piața locală, dar și la nivel regional. Suntem deschiși unor colaborări care să consolideze rolul României ca actor strategic în sectorul energetic european. România rămâne un pilon de stabilitate în regiune și un garant al securității energetice.
Vom continua să ne apărăm interesele strategice cu fermitate și să promovăm cooperarea regională. Energia este despre mai mult decât curent electric și gaze naturale. Este despre siguranța familiilor noastre, despre independență națională și despre viitorul nostru european. Aceste lucruri nu sunt negociabile”, a precizat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.
Foto: Wiki05 / Wikipedia.org
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: