Ministerul Mediului a lansat ghidul „Infrastuctură de alimentare verde”, care oferă posibilitatea primăriilor, instituțiilor publice și agenților economici să realizeze în următoarea perioadă proiecte de dezvoltare a infrastructurii de încărcare pentru mașinile electrice sau hibrid.
Fiecare instituție publică sau privată poate solicita până la aproximativ 200.000 de euro. Pentru o priză cu încărcare normală (de circa patru ore) AFM a stabilit, în concordanţă cu nivelul pieţei, o sumă maximă decontabilă de 2.500 de euro, iar pentru una cu încărcare rapidă (sub o oră) o sumă de 35.000 de euro, precizează Ministerul Mediului.
Proiectele vor putea fi depuse în perioada 15 septembrie – 15 octombrie la sediul Administrației Fondului pentru Mediu. Reprezentanții Guvernului au o țintă de 6.000 de puncte de alimentare până în 2020. Pentru anul acesta s-au alocat 70 de milioane de lei, care ar ajunge pentru 420 de stații de încărcare cu putere normală și alte 420 de stații cu încărcare rapidă.
„Am creat un întreg pachet care să răspundă ţelului european privind promovarea transporturilor cu zero emisii. Programele „Rabla Plus” şi „Infrastructură de alimentare verde” au forţa de a rupe barierele care au ţinut pe loc dezvoltarea transportului urban verde în România şi de a face tranziţia tot mai mult în viitor de la carburant la curentul electric.
Vrem ca pe măsură ce punctele de încărcare vor fi finalizate să le actualizăm într-o hartă online pe care orice şofer să o poată consulta înainte de a pleca spre orice destinaţie”, a declarat Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Kaufland anunță o rețea de puncte de încărcare
În luna aprilie, lanțul de hypermaket-uri Kaufland a anunțat că vede un potențial în stațiile de încărcare pentru mașinile electrice. Reprezentanții magazinului au inaugurat atunci prima rețea publică de stații de încărcare pentru automobile eco.
Rrețeaua va fi disponibilă oricărui șofer de mașină electrică sau hibridă plug-in, gratuit și non-stop, în parcările a nouă magazine Kaufland de pe axa Arad – Constanța și pe autostrada A2.
Primul punct de încărcare este deja instalat în parcarea magazinului Kaufland de pe strada Barbu Văcărescu din Capitală. Întreaga rețea va fi finalizată până la sfârșitul acestui an.
Noile stații de încărcare rapidă a vehiculelor electrice vor fi deshise anul acesta și în parcările magazinelor Kaufland din orașele Arad, Timișoara, Deva, Sebeș, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești, București și Constanța, precum și pe autostrada A2.
De asemenea, cu această ocazie, Kaufland a anunțat că a cumpărat 18 mașini nepoluante, 100% electrice, iar trei dintre acestea vor fi donate unor ONG-uri.
Câte mașini electrice se cumpără în România. Care e situația în alte țări
În prezent, pe străzile din țara noastră circulă doar câteva zeci de automobile electrice. Anul trecut, statul oferea un ecotichet de aproximativ 4.500 de euro la achiziția unui autoturism electric. În combinație cu tichetele din programul „Rabla”, ar fi o reducere de aproximativ 10.000 de euro.
Țara europeană în care se cumpără cele mai multe mașini electrice este Norvegia. Anul trecut au ajuns la peste 50.000 de autovehicule electrice înmatriculate. Cele mai populare sunt Volkswagen e-Golf, Tesla Model S, Nissan Leaf şi Volkswagen e-Up!.
La propunerea partidului PvdA, Camera inferioară din parlamentul olandez a luat decizia ca din 2025 să fie interzise mașinile pe benzină sau diesel și să se vândă doar cele electrice.
Acum, Guvernul trebuie să adopte un plan de măsuri pentru implementarea acestei reguli. În urmă cu trei ani, guvernul olandez a semnat o înțelegere cu 40 de organizații, prin care s-a angajat să promoveze energia verde, izolarea locuințelor și reducerea emisiilor de carbon.
Un succes important îl înregistrează o mașină electrică Tesla. După doar două zile de la lansarea oficială, reprezentanții companiei au anunțat peste 253.000 de comenzi pentru Model 3, noul lor sedan electric accesibil.
Numărul de comenzi este dublu față de estimările inițiale. Fiecare comandă a fost însoțită de un avans de 1.000 de dolari. Șeful companiei Tesla va trimite prin poștă un cadou pentru toți cei care au stat la coadă în fața showroom-urilor, ca un gest de apreciere.
Noul sedan Model 3 are o autonomie de minim 350 de kilometri, iar șeful Tesla, Elon Musk, a promis că va fi îmbunătățită până când se fac primele livrări. Prețul de pornire este 35.000 de dolari, producția începe spre sfârșitul anului viitor, iar primele livrări se vor face în 2018.
Vânzări record pentru cea mai ieftină mașină electrică Tesla. Cât ar costa în România
Țara din Europa în care se vor vinde doar mașini electrice: Fără benzină, fără motorină!
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: