Cel mai mare satelit din Sistemul Solar este Ganymede, unul dintre cei 80 de sateliți ai planetei gazoase Jupiter.
El este al nouălea cel mai mare corp ceresc din Sistemul Solar (dacă includem și Soarele), fiind așadar mai mare decât planeta Mercur. Ganymede are un diametru de 5.268 de kilometri, în vreme ce diametrul planetei Mercur este de 4.880 de kilometri. Pentru comparație, Pământul are un diametru de 12.742 de kilometri.
Totuși, Ganymede nu este mai masiv decât planeta Mercur. Ganymede are doar 45% din masa lui Mercur. Ganymede are o masă de două ori mai mare decât Luna.
Cel mai mare satelit din Sistemul Solar, descoperit de Galileo Galilei
Ganymede nu are o atmosferă substanțială și se rotește în jurul lui Jupiter cu o viteză medie de 10.880 de kilometri pe secundă.
Temperatura la suprafața sa este foarte scăzută. Aceasta variază între – 203 grade Celsius și – 121 de grade Celsius. Temperatura medie este de – 163 de grade Celsius.
Satelitul descoperit de Galileo Galilei în anul 1610 este alcătuit din rocă (silicat) și apă, cu un miez metalic (din fier). Este singurul satelit cunoscut care are câmp magnetic.
Cel mai mare satelit din Sistemul Solar și oceanul adânc de 100 de kilometri
Observațiile NASA sugerează că pe Ganymede există un ocean subteran uriaș care ar putea conține mai multă apă în stare lichidă decât toate oceanele de pe Pământ împreună.
Cercetătorii bănuiau încă din anii ’70 că pe Ganymede se află apă. În anul 2015, NASA a anunțat că Telescopul Spațial Hubble a transmis cele mai bune dovezi de până atunci că pe acest satelit se află un ocean subteran de apă sărată.
Potrivit NASA, apa lichidă este crucială în căutarea de lumi locuibile, precum și a vieții extraterestre.
„Un ocean adânc sub crusta de gheață a lui Ganymede deschide posibilități captivante pentru existența vieții dincolo de Pământ”, a declarat la acea dată John Grunsfeld, director în cadrul NASA.
Oamenii de știință estimează că cel mai mare satelit din Sistemul Solar are un ocean gros de 100 de kilometri (adică de 10 ori mai adânc decât oceanele de pe Pământ), aflat sub un strat de gheață gros de 150 de kilometri.
De unde vine numele de Ganymede
Puțina atmosferă a lui Ganymede este alcătuită din oxigen și, posibil, ozon.
Numele satelitului vine de la personajul mitologic Ganymede, un prinț Troian dorit de Zeus. Deoarece Ganymede era cel mai frumos dintre muritori, prințul a fost răpit de Zeus, care l-a luat cu el pentru a fi paharnicul zeilor pe Muntele Olimp.
Ganymede se rotește în jurul planetei Jupiter la o distanță de peste 1 milion de kilometri. Orbita sa se află dincolo de cele ale sateliților Europa și Io. Cel mai mare satelit din Sistemul Solar face o orbită completă în jurul lui Jupiter în 7 zile și 3 ore.
Radiații mortale la suprafața lui Ganymede
Radiațiile de la suprafața lui Ganymede sunt foarte ridicate, de 50–80 mSv (milisieverti) pe zi, cantitate suficientă pentru a cauza moartea sau o boală gravă în cazul unui om expus timp de două luni, potrivit Wikipedia.org.
Cel mai mare satelit din Sistemul Solar are 4,5 miliade de ani, având aproximativ aceeași vârstă precum planeta Jupiter. Cel mai probabil, Ganymede s-ar format prin acreție din discul de gaz și de praf care înconjura Jupiter după formarea sa. Se crede că acreția (fenomen fizic prin care un corp ceresc captează materie din spațiul cosmic) lui Ganymede s-a întins pe parcusul a 10.000 de ani, adică mult mai puțin decât a durat formarea lui Callisto. Se estimează că satelitul Callisto s-a format în 100.000 de ani.
Cei mai mari sateliți din Sistemul Solar
Dacă am aflat care este cel mai mare satelit din Sistemul Solar, haideți să vedem și care sunt ceilalți sateliți mari ce orbitează în jurul planetelor din Sistemul Solar. Un top cu cei mai mari sateliți din Sistemul Solar (în funcție de raza lor) arată astfel:
1. Ganymede, satelit al lui Jupiter, rază de 2.634 de kilometri
2. Titan, satelit al lui Saturn, rază de 2.574 de kilometri
3. Callisto, satelit al lui Jupiter, rază de 2.410 kilometri
4. Io, satelit al lui Jupiter, rază de 1.821 de kilometri
5. Luna, satelit al Pământului, rază de 1.738 de kilometri
6. Europa, satelit al lui Jupiter, 1.560 de kilometri
7. Triton, satelit al lui Neptun, 1.353 de kilometri
8. Titania, satelit al lui Uranus, 788 de kilometri
9. Rhea, satelit al lui Saturn, 763 de kilometri
10. Oberon, satelit al lui Uranus, 761 de kilometri
11. Iapetus, satelit al lui Saturn, 735 de kilometri
Aceștia sunt toți sateliții din Sistemul Solar care au o rază mai mare de 700 de kilometri.
Surse foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill / Wikipedia / Eustache Le Sueur / Wikipedia.org
Vă recomandăm și:
Dacă acest articol vi s-a părut interesant vă recomandăm și:
Distanța de la Pământ la Marte, explicată în km și ani lumină
Distanța de la Pământ la Soare în kilometri și în ani lumină
Distanța de la Pământ la Lună în kilometri și în ani lumină
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: