Uniunea Europeană intenționează să impună SUA tarife vamale de până la 25% pentru o serie de bunuri, ca de exemplu tutun, oțel, haine sau ouă, potrivit unui document intern văzut de jurnaliștii Euractiv.
UE a încercat să negocieze cu președintele american Donald Trump, care a impus recent tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană (și chiar de 25% pentru anumite bunuri precum mașinile, oțelul și aluminiul), însă liderul de la Casa Albă a respins propunerea UE de a avea tarife vamale 0 între SUA și Uniune pentru mașini și bunuri industriale.
Potrivit proiectului ce a fost dezbătut luni, în Luxemburg, de miniștrii de comerț ai statelor UE, Uniunea Europeană ar urma să reacționeze la tarifele impuse din SUA prin taxe de până la 25% la o serie de produse și mărfuri, inclusiv la electrocasnice, păsări de curte, cârnați, diamante, motociclete, bărci de lux, ață dentară și o gamă largă de produse agricole, mai notează sursa citată.
Inițial, pe lista executivului UE s-a aflat și whisky-ul american, însă băutura nu va mai fi vizată, după ce Trump a amenințat că dacă bourbon-ul va fi taxat, va impune un tarif de 200% asupra vinului și băuturilor spirtoase din UE. Franța și Italia, țări care au industrii viticole dezvoltate și care exportă vinuri în SUA, au făcut un lobby intens în ultimul timp pentru ca whisky-ul american să fie scos de pe listă.
Autoritățile europene au anunțat că i-au propus lui Trump un acord tarifar „zero pentru zero” pentru o serie de produse industriale, inclusiv automobile și produse chimice. Sugestia a fost respinsă de Trump, care a spus că UE ar putea evita taxele dacă ar achiziționa mai mult gaz natural lichefiat (GNL) american. „Vor trebui să-și cumpere energia de la noi pentru că au nevoie de ea”, le-a spus Trump reporterilor prezenți luni în Biroul Oval de la Casa Albă.
Miniștrii UE ar urma să voteze miercuri lista propusă. Va fi nevoie de sprijinul unei „majorități calificate” a statelor membre UE pentru ca lista să fie aprobată, adică de cel puțin 15 dintre țările blocului, reprezentând cel puțin 65% din populația UE.
Dacă vor fi aprobate, unele dintre tarifele UE vor începe să intre în vigoare de pe 15 aprilie, iar cele mai multe vor intra în vigoare până la 16 mai. Un număr redus de tarife, inclusiv pentru soia și unele nuci, urmează să intre în vigoare la 1 decembrie.
Foto: USA-Reiseblogger / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: