Povestea tezaurului dacic din aur descoperit in Ucraina

dacic
Podoabă dacică Foto: digi24.ro

Într-un sat din Ucraina, arheologii au făcut o descoperire extrem de importantă. Cel mai mare tezaur dacic, după cele de la Sarmisegetuza, a fost scos la lumină după 2000 de ani.

Mai multe bijuterii din aur masiv au fost admirate timp de trei ani doar în cercurile științifice. Întinsă pe trei hectare şi jumătate, cea mai nordică fortificație care a aparținut regatelor dacice este într-o zonă împădurită din satul ucrainian Mala Kopanya, la 30 de kilometri de graniţa cu România. Cetatea a fost descoperită, întâmplător, la sfârşitul secolului al XIX-lea, dar abia în anii ’70 arheologii ucraineni au început să studieze sistematic fortificaţia și după 30 de ani au găsit morminte de incinerație dacică cu mai multe obiecte.

În urmă cu trei ani, a fost scos la lumină tezaurul de aur dacic. Acesta cuprinde pandantive și brățări, iar printre el se remarcă și un colan pe care arheologii îl numesc „torques” și care s-a păstrat fragmentat în 20 de bucăţi care au, în total, peste un kilogram.

În prezent, bijuteriile sunt păstrate în depozitele muzeului din Ujogorod și nu pot fi studiate decât de specialiștii. Din cauza valorii lor inestimabile, ele nu au fost filmate până acum și nu au fost expuse deoarece au nevoie de o pază specială, dar și de un loc adecvat.

Obiectele confecţionate din aur sunt deosebit de rare în arealul culturii dacice. Descoperirea de la Malaya Kopanya este cea mai nordică descoperire de podoabă din aur din tot arealul dacic fiind, foarte probabil, cea mai reprezentativă după vestitele brăţări din aur. Foarte probabil că torquesul a fost purtat de un aristocrat dac de un rang înalt., iar această descoperire atestă importanţa economico-politică deosebită a centrului dacic de la Malaya Kopanya, susţin arheologii.

Au mai fost descoperite piese de podoabă din argint, bronz şi fier, 11 spade îndoite ritual, 3 săbii curbe dacice (sica), mai multe vârfuri de lance şi pinteni. Descoperirile din cimitir reflectă o elită războinică, cu un potenţial economic foarte ridicat, din timpul lui Burebista. În cetatea de la Malaya Kopania au fost descoperite și urmele unui atelier de turnat fier, inclusiv bucăţi de fier neprelucrat care urma să fie topit, o monetărie şi un atelier de confecţionat râşniţe pentru măcinatul grâului.

Digi 24 a reușit să filmeze primele imagini cu podoabele prețioase din tezaurul dacic,  care vor fi expuse pe viitor și publicului larg.
Recomandările editorilor GreatNews:

Un călugăr de la Putna are doctorat în matematică, luat în SUA
Un român face o campanie umanitară pentru prietenul lui din Nepal
Locuri de muncă pe vase de croazieră. Se caută ghizi turistici, ospătari și bucătari

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe
 pagina noastră de Facebook.


Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: