Apel al medicilor români. Doctorii cer mobilizarea populației

operatie
Foto: Wikimedia Commons

Medicii fac apel la populaţie pentru donarea de sânge, după ce în ultimele luni numărul voluntarilor a scăzut constant. În Bucureşti, donatorii acoperă o treime din necesarul zilnic de sânge, iar fără ajutor din alte regiuni ale ţării operaţiile ar fi amânate chiar şi câteva săptămâni. Specialiştii avertizează că, în lipsa unei mobilizări a donatorilor, spitalele s-ar putea confrunta de la sfârşitul lunii viitoare cu o criză de sânge, informează digi24.ro.

Zilnic, spitalele din Bucureşti au nevoie de cel puţin o mie de unităţi de sânge şi de preparate din sânge. În ultimele patru luni, numărul donatorilor a scăzut până la trei sute. Din acest motiv până şi urgenţele sunt asigurate cu sânge solicitat de la centrele din ţară.

Unii bolnavi au fost trecuți pe lista de așteptare: Pavel Gheorghe suferă de leucemie acută şi vine deseori la spital pentru transfuzii. Ar fi trebuit să vină o dată la două săptămâni, dar cum nu este o urgenţă, a fost pus pe lista de aşteptare, mai notează sursa citată.

În lipsa unei mobilizări a donatorilor, medicii avertizează că la sfârşitul lunii octombrie s-ar putea confrunta cu o criză de sânge.

Pentru a dona sânge, un voluntar trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, să nu fi avut hepatită, tuberculoză, diabet sau boli de inimă şi să prezinte un act de identitate.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un politician din Irlanda: M-am simțit ca un idiot, România e o țară minunată!
3 curiozități despre must. Cât alcool are, cum îl ții dulce luni întregi, cum îl transformi în sirop
Reduceri eMAG la produse resigiliate. Prețuri mai mici cu aproape 90%
Locuri de muncă la Lidl, în toată țara. LISTA posturilor disponibile și salariile de la Lidl

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.