Un candidat independent naționalist a uluit România și i-a alarmat aliații, ajungând pe primul loc în turul inițial al alegerilor prezidențiale de duminică, scrie BBC într-o analiză dedicată inginerului agronom despre care puțini își imaginau că ar putea câștiga turul 1 al alegerilor prezidențiale din România.
Jurnaliștii britanici scriu despre Călin Georgescu că este un expert în dezvoltare durabilă și agricultură în vârstă de 62 de ani, fără un partid propriu, dar cu antecedente în mișcarea naționalistă Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
Programul său solicită o transformare radicală a României, astfel încât țara să se bazeze pe agricultură ecologică la scară mică, valori creștine și suveranitate națională. Programul său are asemănări cu cel al lui Robert F Kennedy Jr din SUA – alegerea lui Donald Trump pentru funcția de secretar al Sănătății – care s-a angajat să „facă America din nou sănătoasă”, mai scrie BBC. Jurnaliștii notează și că unele dintre videoclipurile sale de pe TikTok îl arată pe Georgescu în timp ce face baie în apă înghețată.
Potrivit BBC, Georgescu își bazează expertiza pe munca sa anterioară în Ministerul de Externe al României și într-o serie de think tank-uri și ONG-uri ce au legături cu Națiunile Unite. O cheie a popularității sale subite este promisiunea de a „restabili demnitatea României” și de a pune capăt subordonării față de organizațiile internaționale din care face parte, inclusiv NATO și UE.
BBC mai notează că postul de președinte al României este important, având influență considerabilă asupra politicii externe: „România a fost un aliat ferm al SUA și membru NATO și găzduiește baze americane NATO care joacă un rol logistic important în monitorizarea războiului din Ucraina vecină.
Prin România trece un sprijin militar occidental considerabil pentru Ucraina, deși sunt oferite puține detalii din cauza preocupărilor de securitate națională. Georgescu a criticat scutul antirachetă furnizat de SUA de la Deveselu ca fiind „o rușine diplomatică” și a pus sub semnul întrebării rolul său defensiv – precum narațiunea Kremlinului, care descrie baza drept un exemplu de agresiune a NATO împotriva Rusiei.”
„România își va respecta obligațiile față de alianțele, organizațiile și parteneriatele în care este membră”, „în măsura în care își vor respecta obligațiile față de România”, se arată la punctul 13 din programul de campanie al lui Georgescu pentru aceste alegeri, conchide BBC.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: