De „Ziua Astronomiei”, sărbătorită în acest an pe 25 aprilie, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” îi invită pe curioși să afle câte stele sunt pe cer și să „călătorească” până la marginea Universului.

Observatorul Astronomic îi invită pe cei interesați să participe la două prezentări inedite de astronomie ce vor fi susținute la Palatul Suțu din București de astronomul muzeograf Adrian Șonka.

1. „Călătorie prin Univers”

Evenimentul va avea loc pe 25 aprilie și pe 9 mai la ora 19:00, la Palatul Suțu.

Călătoria se va face folosind un program de astronomie creat de National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) și o proiecție normală, însoțită de explicații „pe viu”.

2. „Câte stele sunt pe cer?”

Evenimentul va avea loc pe 2 mai și pe 23 mai, la ora 19:00, la Palatul Suțu. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se vor folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale.

Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.

Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă din luna aprilie sau din mai, când Luna e în preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreaga sărbătoresc „Ziua Internațională a Astronomiei”.

La ora actuală, „Ziua Astronomiei” este sărbătorită de cluburi de astronomie, de observatoare publice, de planetarii și de alte instituții de profil din întreaga lume. „Ziua Astronomiei” e o zi de promovare a astronomiei în locuri publice prin prezentări, observații astronomice din mijlocul parcurilor, demonstrații sau alte activități.

Sursa foto: NASA / ESA

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Povestea unei prietenii superbe: „Eu sunt brațele lui, iar el e ochii mei”
Un nou stat în Europa. Unde se află națiunea oamenilor liberi
Scrisoarea de la mama unei emigrante pentru Președintele României

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.