Povestea unei prietenii superbe: „Eu sunt brațele lui, iar el e ochii mei”

prietenie
O prietenie adevărată între doi iubitori de natură. Foto: Captură YouTube

De peste zece ani, doi bărbați cu dizabilități, unul orb, iar celălalt fără ambele mâini, plantează copaci împreună în China rurală, relatează BBC.

În fiecare zi, Jia Haixia și Jia Wenqi merg la muncă ducând cu ei un ciocan și o tijă metalică. De 13 ani, cei doi lucrează pe o bucată de teren de opt hectare pe care au luat-o în arendă de la autoritățile locale. Scopul lor este de a planta câți mai mulți copaci în zonă pentru ca satul lor să nu fie inundat, dar și pentru a obține la un moment dat venituri de pe urma pădurii.

În copilărie, cei doi au mers la aceeași școală în micul sat Yeli din nord-estul Chinei. Wenqi a povestit că au fost „ca frații” încă din școală, între ei fiind un singur an diferență.

În drumurile lor prin pădure, Wenqi, care nu are niciun braț, îl ghidează pe Haixia, prietenul său orb, care se ține de mâneca goală a jachetei lui Wenqi. Când au de traversat un râu, Haixia se urcă în spatele lui Wenqi pentru a traversa șuvoaiele de apă fără să cadă.

„Eu sunt brațele lui, iar el e ochii mei. Suntem camarazi buni”, a povestit Haixia pentru BBC.

„Nu vreau să fiu o povară pentru familia mea, așa că plantez copaci”

Haixia, în vârstă de 54 de ani, s-a născut nevăzător cu ochiul său stâng din cauza cataractei. În anul 2000 a suferit un accident la fabrica unde lucra: un fragment de piatră l-a lovit în ochiul drept și a rămas complet orb.

Haixia a povestit că i-a fost extrem de greu să se adapteze la o viață fără vedere după accidentul de la fabrică: „La început am fost foarte deprimat… M-am prăbușit pur și simplu”. Când fiul său avea 4 ani, nici soția lui Haixia nu a mai putut să muncească din cauza problemelor de sănătate, așa că familia și-a pierdut toate sursele de venit.

Wenqi, de 53 de ani, a rămas fără ambele brațe după ce, la vârsta de 3 ani, a atins un cablu electric neprotejat și a fost electrocutat. Era atât de mic atunci când a rămas fără brațe încât nici nu își amintește cum era viața lui atunci când le avea: „Mă jucam normal cu ceilalți copii din sat. Orice făceau ei, eu îi urmam”.

Wenqi s-a adaptat la viața fără brațe: la muncă își folosește gâtul și umerii pentru a ține un plug, iar acasă scrie și coase cu degetele de la picioare.

Haixia crede că soarta i-a readus împreună după accidentul său din 2000. Acum, cei doi plantează arbori și se ajută reciproc pentru a face muncile pe care nu le-ar putea realiza pe cont propriu. Pentru eforturile lor, cei doi primesc un mic venit din partea autorităților locale.

„Lucrurile nu sunt complicate pentru mine. Sunt un om cu dizabilități și nu vreau să fiu o povară pentru familia mea, așa că plantez copaci. După zece ani copacii vor crește și voi obține și bani”, a spus Haixia.

„Când muncim împreună, devenim unul”

Sarcina lor este de a planta și de a îngriji câți mai mulți copaci. Procesul este unul de durată și presupune folosirea unor crenguțe din copacii existenți, plantați tot de cei doi prieteni de-a lungul ultimilor zece ani.

Pentru a culege ramuri, Haixia se urcă pe umerii lui Wenqi. Pentru a reuși să se urce de-a lungul trunchiului este nevoie de încredere deplină între cei doi prieteni. „Când muncim împreună, devenim unul”, spun ei.

Haixia și Wenqi estimează că până acum au plantat 13.000 de copaci, dintre care 10.000 au supraviețuit.

Haixia a mai povestit că, atunci când au început să lucreze la proiectul lor, ceilalți săteni i-au privit cu neîncredere: „Nu credeau că este posibil ceea ce voiam noi să facem. Tot malul râului fusese gol de ani buni, nu prea erau copaci”.

Dar după câțiva ani copacii au crescut, zona a devenit tot mai verde, iar sătenii și-au schimbat atitudinea și au început să îi ajute pe cei doi bărbați.

„Ne repară uneltele, udă copacii și smulg buruienile. Ne-au cumpărat chiar și puieți pe care să îi plantăm”, a spus Haixia.

Recent, Haixia a aflat de la doctori că și-ar putea recăpăta vederea. În prezent, el se află pe lista de așteptare pentru un donator de cornee. Chiar dacă va vedea din nou, este hotărât să continue să planteze copaci alături de Wenqi: „Nu contează dacă îmi recapăt vederea sau nu, îmi voi continua lucrarea câte zile voi avea”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un nou stat în Europa. Unde se află națiunea oamenilor liberi
Scrisoarea de la mama unei emigrante pentru Președintele României
Cât costă un apartament într-un bloc de containere

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.