Ziarul „Gazeta Sporturilor” a fost închis peste noapte. Ediția de azi a fost ultima

Foto: Gazeta Sporturilor

Ziarul „Gazeta Sporturilor” a fost închis fără ca nimeni din redacție să fie anunțat. Ziariștii au aflat că astăzi, miercuri 1 noiembrie 2023, a fost tipărit ultimul număr. Gazeta ar fi împlinit în 2024 un secol de existență neîntreruptă, anunță publicația.

Ziarul „Gazeta Sporturilor” este deținut de trustul elvețian Ringier, care recent a intrat în conflict cu ziariștii de la „Gazeta Sporturilor”, după ce aceștia s-au opus presiunilor managementului.

Conflictul a pornit de la publicitatea la pariuri, conducerea solicitându-le jurnaliștilor să trimită la verificare, înainte de publicare, articolele care ar fi putut leza interesele comerciale ale acestor clienți (casele de pariuri).

În anunțul oficial dat miercuri pe email angajaților, se spune că Ringier renunță la 9 posturi, printre care și cel al editorului coordonator, Cătălin Tolontan.

Compania a trimis un email către angajați în care a spus că decizia a fost luată din cauza scăderii tirajului.

Conducerea Ringier a anunțat miercuri dimineață oamenii de la depozitul de difuzare că Gazeta Sporturilor nu va mai apărea ca ziar, ci doar online. ”A venit în depozitul din Crângași un om de la Ringier, Predrag Mihailovic și doi avocați. Noi, cei de la difuzare, am fost șocați nici nu înțelegeam ce se întâmplă”, a spus unul dintre angajații de la difuzare. Cei de la difuzare au fost anunțați că au 20 de zile de zile la dispoziție ca să plece.

Miercuri la prânz, la discuții, în sediul Ringier, a fost chemat și Cătălin Tolontan. I s-a comunicat și lui că strategia prevede renunțarea la print, că poziția lui s-a desființat și că ziarul se închide de azi.

Compania Ringier a transmis un comunicat de presă în care anunță că se va axa pe online.

„Gazeta Sporturilor mizează pe digital: brand-ul GSP renunță la ediția tipărită și semnează un acord cu SNTV, cel mai important furnizor de conținut video în materie de sport, pentru o nouă etapa, exclusiv digitală – era GSP.ro.

Din cauza declinului drastic al vânzărilor înregistrate de ediția tipărită a Gazeta Sporturilor, vânzări care au scăzut cu 27%, din 2018 până în prezent, precum și a creșterii prețurilor la hârtie și la serviciile de tipar, Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor și GSP.ro, a decis să întreprindă o restructurare strategică.

Consecința acestor transformări este inchiderea diviziei de print, care înregistrează în prezent pierderi majore. Concomitent cu inchiderea diviziei de print a Gazeta Sporturilor, RSMG își afirma decizia clară de a se concentra 100%, în viitor, pe platforma digitală GSP.ro. ”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.