Zacusca românească, apreciată în Germania

zacusca
Foto: Alexandra Iliescu (Pagina de Facebook)

Inspirată de felurile de mâncare pe care i le găteau în copilărie buncile sale, o tânără din județul Sibiu și-a pus pe picioare propria afacere: gătește dulceţuri, siropuri, zacuscă şi fursecuri pe care le vinde în magazine din România şi din Germania. Reţetele tradiţionale româneşti şi săseşti au fost culese chiar de ea din caietele bunicilor.

Bianca Cotora are 37 de ani, locuieşte în Avrig și de mai bine de doi ani şi jumătate şi-a deschis, într-o casă din zona centrală a oraşului, un magazin în care vinde dulceţuri, gemuri, siropuri, fursecuri, pâine, prăjituri, obiecte decorative din pânză, feţe de masă, şerveţele, şorţuri de bucătărie și coşuleţe, toate realizate manual sau în sistem de manufactură.

Tânăra a lucrat mai mulți ani în marketing, dar a renunțat deoarece simțea că se plafona: „Am vrut să fac ceva creativ. Voiam în plus să o am pe fiica mea lângă mine, să pot să o aduc la serviciu şi am zis că ar fi o idee bună să deschid un magazin. M-au inspirat foarte mult magazinele de suveniruri din Austria şi Germania”, a povestit Bianca pentru mediafax.ro.

A cumpărat foarte multe cărţi de gătit, de cofetărie și patiserie. Le-a citit, iar apoi a căutat caietele cu reţete ale celor două bunici ale sale: „Bunica mea din partea tatălui era săsoaică din Apold. La noi în casă erau toate aranjate şi dichisite, cămara era veşnic plină, nu lipseau fursecurile, imprimeurile florale, carourile specifice saşilor şi probabil că mi-au rămas într-un colţ al minţii. Am zis: „Trebuie să scot la lumină totul”. Am luat cărţi, am căutat caietele bunicii şi aşa mi-am adus aminte de tot, de copilărie, de mirosurile specifice de Crăciun”.

Dulceţuri, siropuri, zacuscă și fursecuri exportate în Germania

De la bunica din partea mamei, originară din Alba, a preluat reţeta de zacuscă de ciuperci și cea pentru magiunul de prune. Bianca își vinde produsele în magazine din Cluj, Bucureşti şi Timişoara, dar şi în Germania. Trimite lunar la Munchen sute de kilograme de produse – dulceţuri, siropuri, zacuscă, fursecuri – la o doamnă originară din Sibiu, care are un magazin acolo.

Zacusca este unul dintre produsele cele mai apreciate, atât în ţară, cât şi în străinătate. În Germania a trimis până acum 170 de kilograme de zacuscă tradiţională cu vinete şi zacuscă cu ciuperci.

Sortimentele de dulceţuri preparate sunt numeroase (de caise, căpşuni sau vişine, dulceaţă de vişine cu ciocolată neagră, dulceaţă de căpşuni cu piper roz, dulceaţă de citrice cu migdale, dulceaţă de dovleac cu citrice şi caise deshidratate, dulceaţă de roşii, dulceaţă de caise cu lavandă şi vin, dulceaţă de afine cu ghimbir).

Se pregătesc, de asemenea, fursecuri cu ciocolată şi cafea, bezele cu migdale, mix de fursecuri, pâine de Paşte, pâine cu fructe uscate după reţete săseşti, cozonac, cremă de caramel, peltea de gutui cu nucă, sos chutney de ceapă şi stafide, gem de pere cu vin alb, fursecuri cu merişoare şi ciocolată albă, fursecuri melci cu espresso, bănuţi cu nucă şi biscuiţi glazuraţi.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te poţi alătura comunităţii de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.