Nu scăpăm de ninsori și lapoviță. Care sunt regiunile unde se va forma polei

mașini zăpadă ninsoare ninsori ninge
Foto: qimono / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de ninsoare, lapoviță, ploaie și polei.

Informarea meteo este valabilă de luni, 15 ianuarie, ora 20.00, până miercuri, 17 ianuarie, ora 20.00.

Fenomene vizate: precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, polei, intensificări ale vântului și ninsori viscolite la munte.

În cursul nopții de luni spre marți (15/16 ianuarie) și în primele ore ale zilei de marți (16 ianuarie) va ninge în general slab cantitativ pe arii relativ extinse în sudul și sud-estul teritoriului. Pe litoral vor fi posibile și precipitații mixte și polei.

Din după-amiaza zilei de marți (16 ianuarie), precipitațiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice, și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. La început vor fi mai ales ninsori, ce se vor transforma treptat și în lapoviță și ploaie, iar cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30 l/mp, cu precădere în zonele de munte și în sud-vest.

Local se va forma polei în Banat, Crișana, Oltenia, Transilvania, apoi și în Muntenia, Moldova și posibil în Dobrogea.

În zonele de munte temporar vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, în noaptea de marți spre miercuri (16/17 ianuarie) îndeosebi în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, iar miercuri (17 ianuarie) mai ales în zona Carpaților Meridionali.

Vântul se va intensifica în regiunile vestice, unde temporar va atinge viteze de 50…55 km/h, iar la munte, mai ales în zona înaltă, rafalele vor depăși 70…80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

În noaptea de luni spre marți (15/16 ianuarie) vremea se va menține geroasă în nordul, nord-estul și centrul țării.

Cum va fi vremea în București

ANM a emis și o prognoză meteo specială pentru București. Prognoza meteo este valabilă în perioada 15 ianuarie 2018, ora 20.00 – 17 ianuarie 2018, ora 20.00.

15.01.2018 ORA 20 – 16.01.2018 ORA 08

În acest interval cerul va avea înnorări și temporar va ninge slab – se va depune strat nou de zăpadă, cu grosimi ce se vor situa în jurul a 4…6 cm . Vântul va sufla în general slab. Temperatura minimă va fi de -7…-5 grade.

16.01.2018 ORA 08 – 17.01.2018 ORA 08

Vremea va fi în general închisă, dar cu temperaturi în creștere. Cerul va fi noros și vor fi precipitații slabe, ninsoare slabă la începutul zilei, iar noaptea vor fi posibile precipitații mixte și polei. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 0…1 grad, iar cea minimă de -4…-2 grade.

17.01.2018 ORA 08 – 17.01.2018 ORA 20

Vremea va fi închisă, iar valorile de temperatură vor continua să crească. Vor fi precipitații
predominant sub formă de ploaie și se mențin condițiile de apariție a poleiului. Vântul
va sufla în slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza informările meteo transmise.

Foto: qimono / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.