Viorica Dăncilă readuce Cooperativele în România

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care înființează Societatea Națională “Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A., la care acționar va fi Ministerul Agriculturii.

Casa de Comerț Agroalimentar, care aduce aminte de Cooperativele ceaușiste, pare să fie ”copilul” ministrului Petre Daea.

”Scopul Societății este de a realiza un mecanism comercial funcțional capabil să ducă la valorificarea superioară a resurselor și producției agricole naționale”, se arată în proiectul HG-ului discutat de guvern, iar obiectul principal de activitate al Societății este 4621 „Comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat”, anunță Ministerul Agriculturii.

Astfel, noua societate de stat va avea trei obiective majore:

  • O rețea națională de centre de colectare/distribuție a produselor și de distribuție de produse chimice (îngrășăminte, pesticide, insecticide etc). Funcția de bază a clusterului local este de a asigura inputuri de calitate fermierilor (material semincer, răsaduri, rase animaliere, produse agro-chimice, servici de mecanizare, resurse umane și financiare etc.), dar și de a asigura achiziționarea pe loc și la prețul corect al pieței toate produsele agricole rezultate, potrivit Ministerului Agriculturii.
  • O rețea de centre regionale de însilozare, depozitare și procesare industrială.
  • O rețea națională de magazine dezvoltată în special în centrele de mare consum.

Capitalul Social este de 100.000 de lei și este acoperit de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Firma are sediul social situat în municipiul București, sector 1, Bd. Mărăști, nr.61, camera 326, imobil aflat în proprietatea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu- Șișești”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.