Victor Ponta și-a anunțat demisia

Victor Ponta și-a dat demisia FOTO: Ionuț Fantaziu
Victor Ponta FOTO: Ionuț Fantaziu

Premierul Victor Ponta și-a anunțat demisia din frunte Guvernului României. „Victor Ponta își va depune mandatul în scurt timp. Am discutat cu el și am analizat situația. Chiar sînt curios dacă și primarul sectorului 4 (n.r. Cristian Piedone Popescu) va face același lucru. Cîți lideri europeni mai trebuie să-și dea demisia ca să înțeleagă că trebuie să facă asta”, a declarat Liviu Dragnea, cel care a anunțat primul că Victor Ponta și-a dat mandatul.

„Rezist la orice bătălie cu adversarii politici, dar nu mă bat cu oamenii. Suferința lor nu trebuie să degenereze într-un joc politic, de putere. Sper ca depunerea mandatului să satisfacă cerințele celor care au protestat”, a declarat Victor Ponta, care a decis să deschidă ședința de Guvern anunțându-și demisia.

Victor Ponta și-a dat demisia

„În ultimele zile alături de colegii mei am făcut tot posibilul pentru a ajuta victimele. Vreau să le mulțumesc tuturor pompierilor, medicilor care și-au făcut datoria. Îi apăr în continuare, pentru că fără ei astfel de tragedii se vor repeta.

Sper să nu ne păcălim că principalii vinovați sînt lăcomia și responsabilitatea. Oamenii simt nevoia de mai mult, ar fi o greșeală din partea mea să nu îi iau în seamă. Sînt gata să fac acest gest pe care o bună parte din societate îl cere. Îmi depun mandatul de prim ministru. Violența verbală e un cost care nu trebuie să mi-l asum.

Vreau să mulțumesc celor care au votat guvernul meu. Sînt convins că forțele politice și parlamentarii care ne-au susținut au cu ce să se mîndrească. Cei care speculează în preț politic suferința oamenilor vor plăti foarte scump mai tîrziu. Mă tem că o să am dreptate. Procedurile politice urmează să se facă în cursul zilei de azi. Pregătim viitoarea perioadă de tranziție pentru noul Guvern”, a mai spus Victor Ponta, care și-a dat demisia.

Victor Ponta și-a dat demisia în urma protestelor de stradă

Demisia lui Ponta vine după protestele care au avut loc aseară în Capitală și în mai multe orașe din țară. Numai în București au ieșit în stradă aproximativ 30.000 de oameni.

Protestul masiv care a avut loc aseară în București a atras atenția și agențiilor de presă străine, care au alocat spații largi subiectului.

Agenția Reuters spune că ”mii de oameni au mărșăluit către sediul Guvernului, cerând demisia lui Victor Ponta și a miniștrilor, după ce bilanțul morților în urma incendiului din clubul Colectiv a crescut la 32, iar alte zeci de oameni sunt în condiții critice”.

„Supărați din cauza celei mai grave tragedii din ultimii ani, dar și de felul în care autoritățile acordă licențele și inspectează localurile publice, protestatarii au strigat ”Criminalii”, ”Vrem dreptate” și ”Corupția ucide!”. De asemenea, pe lângă demisia lui Victor Ponta s-a mai cerut și demisia primarului Sectorului 4 și a lui Gabriel Oprea.

Victor Ponta și-a anunțat demisia. Istoria guvernelor pe care le-a condus

Victor Ponta, care și-a dat demisia astăzi, a condus patru guverne ale României. Primul a fost învestit pe data de 7 mai 2012, după ce a picat Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, care a fost destituit în urma aprobării moțiunii de cenzură depusă de Uniunea Social Liberală, formată din PSD, Alianța de Centru-Dreapta (PNL și Partidul Conservator).

La data de 17 decembrie 2012, în urma victoriei USL la alegerile legislative din 9 decembrie 2012, președintele Traian Băsescu l-a nominalizat pe Victor Ponta să formeze noul guvern, acesta fiind singura persoană propusă de partidele parlamentare. Guvernul Victor Ponta II a primit votul de încredere al Parlamentului României pe 21 decembrie 2012, cu 402 voturi „pentru” și 120 „împotrivă”.

Guvernul Victor Ponta (2) a fost alcătuit din 3 vicepremieri, 15 miniștri, 9 miniștri delegați și a depus jurământul în fața președintelui Traian Băsescu la data de 21 decembrie 2012. Cei 3 vicepremieri sunt: Liviu Dragnea (PSD)- ministrul Administrației și Dezvoltării Regionale, Daniel Chițoiu (PNL)- ministrul Finanțelor, Gabriel Oprea (UNPR) – vicepremier fără portofoliu, pe domeniul apărare și siguranță națională.

Victor Ponta și-a dat demisia. Guvernelor Ponta 3 și Ponta 4

Guvernul Victor Ponta 3 a fost executivul României în funcție începând cu 5 martie 2014, după ce cu o zi înainte primise votul de încredere al Parlamentului țării. Guvernul Ponta 3 a fost susținut de către PSD, UDMR, PC și UNPR.

De asemenea, Guvernul Victor Ponta 4 a fost executivul României în funcție începând cu 17 decembrie 2014, după ce cu două zile înainte primise votul de încredere al Parlamentului țării.

Cabinetul Victor Ponta IV a fost aprobat de Parlamentul României în 15 decembrie 2014 și a depus jurământul în fața președintelui Traian Băsescu pe 17 decembrie 2014.

Recomandările editorilor GreatNews: