Viața unei femei în Statul Islamic. Fete „pure” căsătorite de la 9 ani

statul islamic
Luptători ai Statului Islamic. Foto: Captură YouTube / Vice News

Femeile jihadiste care îi susțin pe luptătorii Statului Islamic din Irak și din Siria au publicat pe internet un amplu document în limba arabă în care vor să distrugă „miturile” referitoare la viața unei femei în interiorul Statului Islamic, relatează BBC.

Scopul principal al ghidului redactat de femeile care își spun“Brigăzile Khansaa” este de a recruta femei din Arabia Saudită și din statele Golfului și de a răspunde unor întrebări privind viața femeilor musulmane din Statul Islamic.

Ghidul a fost tradus și în limba engleză și a fost publicat de Quilliam, un think-tank din Londra care combate extremismul.

„Este legitim ca o fată să fie căsătorită la vârsta de 9 ani”, spune documentul. „Cele mai pure femei vor fi căsătorite până la 16 sau 17 ani”, continuă acesta. Din momentul căsătoriei femeia trebuie să rămână ascunsă privirilor și să susțină Califatul din spatele ușilor închise.

Ghidul arată că femeile Statului Islamic nu trebuie să fie „înapoiate”, ci educate, în special în privința tuturor aspectelor legate de religia musulmană, dar numai de la vârsta de 7 ani până la 15 ani.

Saloanele de înfrumusețare, lucrarea diavolului

Documentul susține că modelul occidental al femeilor emancipate care pleacă de acasă pentru a munci a eșuat și că femeile nu au obținut nimic din ideea egalității dintre bărbați și femei. În concepția autorilor studiului, magazinele de modă și saloanele de înfrumusețare sunt lucrarea diavolului.

Ghidul a fost publicat online la sfârșitul lunii ianuarie. BBC notează că documentul pare să fie destul de diferit de mesajele aventuroase și adesea violente postate pe rețelele de socializare de femeile jihadiste care au plecat din țările occidentale pentru a fi alături de luptătorii Statului Islamic.

Se crede că femeile reprezintă 10% din miile de recruți străini care au traversat granița Turciei pentru a se alătura luptătorilor islamiști.

Ghidul specifică în mod clar că rolul principal al femeilor este unul „sedentar”, nu de a lupta, ci de a-i susține pe jihadiștii bărbați în interiorul casei, inclusiv prin nașterea de copii.

Documentul mai susține că ISIS „nu a interzis nimic”. Însă același ghid prezintă eforturile făcute de Statul Islamic pentru a-i separa pe băieți de fete în unitățile de învățământ.

statul islamic
Autoarele ghidului spun că femeile din Statul Islamic nu sunt oprimate. Foto: Channel 4 News / Captură YouTube

„Barbarismul” actelor de identitate pentru femei

Raqqa, orașul sirian capitală de facto a Statului Islamic, este descrisă drept un „paradis pentru imigranți”, unde familiile trăiesc „neatinse de foamete, de vântul rece sau de îngheț”.

„La naiba cu naționalismul”, proclamă ghidul, care completează că triburile din Raqqa sunt amestecate și că acolo cecenul este prieten cu sirianul, iar sauditul vecin cu kazahul.

Ghidul susține că, dimpotrivă, femeile care trăiesc în statele arabe din Golf, în special cele din Arabia Saudită, au de înfruntat „barbarismul”. Pentru autorii ghidului, „barbarismul” se referă la faptul că femeile din aceste țări lucrează cot la cot cu bărbații în magazine, că apar în fotografii pentru actele de identitate, că au burse în Occident sau că merg la „universitatea corupției” în orașul saudit Jeddah.

Saudi TV, care este una dintre cele mai conservatoare televiziuni din regiune, este descrisă drept o televiziune „a prostituției și a corupției”. Scriitoarele sunt numite „femei căzute”, iar profesorii străini sunt numiți „spioni” care își răspândesc „ideile corupte, ateiste și veninoase”.

Atentatele din Paris, comise vineri seară de trei echipe de terorişti bine coordonate, au fost revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic. Liderul musulmanilor din România arată însă că autorii acestor atacuri nu pot fi consideraţi fraţi musulmani, ei ucigând în „virturea unei false credinţe”. Acesta a adăugat că „Islamul interzice ferm uciderea oricărui suflet”.

129 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 352 au fost rănite în cele mai grave atacuri din istoria post-belică a Franţei. Doi români şi-au pierdut viaţa în evenimentele tragice de la Paris. Alţi doi compatrioţi au fost răniţi. Atentatele au fost revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic.

Filmul evenimentelor de la Paris poate fi consultat AICI.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.