Veste proastă pentru românii cu centrale termice. Se pregătește o nouă taxă

FOTO: byrev/Pixabay.com
FOTO: byrev/Pixabay.com

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) analizează modalitatea prin care să poată taxa centralele termice individuale. Potrivit Profit.ro, care citează un responsabil ANRE, se caută dacă există soluții în Directivele europene pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă și acestor centrale individuale.

Zeci de mii de apartamente se debranșează de la sistemul centralizat de încălzire în fiecare an. Potrivit unor date ale Autorității Naționale pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilități Publice, doar în 2015 s-au debranșat pentru a trece la centrale termice individuale aproape 50.000 de apartamente.

În topul județelor unde s-au raportat cele mai multe debranșări se afla Galați, cu peste 20.000 de apartamente. Pe următoarele locuri s-au clasat Constanța și Prahova cu câte peste 4.000 de apartamente debranșate.

O analiză făcută de Ariston Thermo România arăta că în 2015, în București, mai erau 40% din totalul apartamentelor branșate la sistemul centralizat de încălzire.

În același raport se mai spunea că românii care au ales centrala termică individuală fac economii. Astfel, dacă la nivel naţional preţul mediu al gigacaloriei facturate către populaţie era în 2015 de 225 de lei, cea produsă de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 175 de lei.

În vara acestui an s-a votat o lege prin care autoritățile locale primesc dreptul de a stabili în ce zone este obligatorie încălzirea locuințelor în sistem centralizat. Cei care locuiesc în aceste zone nu vor putea să opteze pentru soluții individuale de încălzire.

De asemenea, autoritățile locale au dreptul de a obliga și dezvoltatorii imobiliari să furnizeze energie termică în sistem centralizat, dacă aceștia vor construi locuințe în zone declarate ca fiind „unitare” din punct de vedere al încălzirii.

În schimb, pentru cei care locuiesc în zone vechi, cu încălzire centralizată, debranşarea va fi simplificată, asta pentru că cetăţenii vor trebui să ceară mai puţine aprobări.

Respectiv, legea veche spunea că un consumator de energie termică dintr-un bloc sau ansamblu de locuinţe se poate debranşa dacă cere acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală, dacă are acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire, şi dacă anunţă, în scris, operatorul care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.

FOTO: byrev/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.