Vaccinul Pfizer-BioNTech acționează și împotriva tulpinelor din Marea Britanie și Africa de Sud

FOTO: whitesession/Pixabay.com
FOTO: whitesession/Pixabay.com

Compania germană BioNTech, care a lucrat cu Pfizer la dezvoltarea primului vaccin care a fost aprobat și în Uniunea Europeană și se aplică deja și în campania din România, a anunțat că acesta acționează și împotriva mutației în variantele de coronavirus descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud.

Rezultatele au fost prezentate în urm unui studiu de laborator realizat în colaborare cu oameni de știință de la Universitatea Medica Branch din Texas. Au fost analizate mai multe probe de sânge prelevate de la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul. Concluziile sunt, însă, limitate, pentru că nu au fost analizat setul complet de mutații din nicio variantă nouă a coronavirusului, iar cercetarea nu a fost încă evaluată de alți experți.

Vicepreședintele Pfizer, Phill Dormitzer, a declarat pentru CNBC News că este încurajator faptul că vaccinul pare eficient împotriva mutației britanice, precum și împotriva altor 15 tipuri de coronaviruși mutanți. „Am testat până acum 16 mutanți diferite și niciuna dintre ele nu a avut un impact semnificativ asupra eficienței vaccinului. Asta este o veste bună, dar nu înseamnă că o a 17-a mutației va fi la fel”, a spus vicepreședintele Pfizer.

Atât vaccinurile Pfizer-BioNTech cât și cele Moderna, aprobate zilele trecute în UE, utilizează tehnologia ARN mesager, ceea ce înseamnă că pot fi modificate rapid pentru a aborda mutații ale unui virus, dacă este necesar. Oamenii de știință au transmis că modificările pot fi făcute în doar șase săptămâni, însă perioada de testare ar putea dura mai mult.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.