Ursula von der Leyen: UE e în siguranță dacă Rusia sistează livrarea de gaze

Ursula von der Leyen. Foto: Wikimedia Commons / DOD photo by U.S. Air Force Staff Sgt. Jette Carr

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis la Conferința pentru Securitate de la Munchen că UE și-a încheiat pregătirile pentru eventualitatea sistării livrărilor de gaze naturale din Rusia.

„Astăzi pot spune că, chiar şi în cazul unei întreruperi complete a alimentării cu gaz din Rusia, suntem în siguranţă iarna aceasta”, a spus şefa executivului european.

Șefa CE a lansat acuzații grave la adresa companiei ruse Gazprom și a spus că „încearcă în mod intenționat să stocheze și să livreze cât mai puțin, în timp ce prețurile și cererea cresc vertiginos.

Până de curând, UE îşi asigura cu ajutorul gazelor doar 24% din necesarul de energie, iar 90% din gaze proveneau din import, conform datelor Comisiei Europene.

Din totalul importurilor respective, 40% proveneau de la Gazprom.

La Munchen, von der Leyen a mai apreciat că ameninţările Rusiei la adresa Ucrainei ar putea modifica întregul sistem internaţional. Ea a avertizat că gândirea Moscovei, care ţine de „un trecut întunecat”, i-ar putea costa pe ruşi prosperitatea viitoarea.

„Lumea a urmărit uluită cum ne confruntăm cu cea mai mare concentrare de trupe pe pământul Europei de după zilele negre ale Războiului Rece”, a declarat preşedinta CE

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.