Unui bărbat i s-a refuzat un transplant de inimă pentru că nu era vaccinat anti-COVID. Explicația medicilor

ferguson transplant inimă sua covid vaccin
Sursa: CBS

Un spital din Boston, Statele Unite, i-a refuzat unui pacient un transplant de inimă deoarece acesta nu era vaccinat împotriva COVID-19, relatează BBC.

Ferguson, un bărbat în vârstă de 31 de ani, are nevoie urgentă de o nouă inimă, însă spitalul l-a scos de pe lista de așteptare.

Tatăl bărbatului a declarat că fiul său „nu crede” în vaccinuri, acestea fiind împotriva principiilor sale: „Băiatul meu este foarte curajos, are integritate și principii în care chiar crede, iar asta mă face să îl respect și mai mult. Este corpul lui, alegerea lui”.

Reprezentanții spitalului au explicat însă că acesta este protocolul: „Dat fiind faptul că există o lipsă de organe, facem tot posibilul să ne asigurăm că pacientul care primește un organ are cea mai mare șansă de supraviețuire.”

Un purtător de cuvânt al instituției a mai spus că spitalul cere „vaccinul anti-COVID, și un anumit stil de viață pentru candidații la transplant, astfel încât să se creeze premisele unei operații de succes, precum și pentru a crește șansele de supraviețuire ale pacientului după transplant, dat fiind faptul că sistemul imunitar este suprimat drastic.”

Potrivit reprezentanților spitalului, cei mai mulți dintre cei 100.000 de americani aflați pe lista de așteptare nu vor primi un organ în următorii 5 ani din cauza lipsei de organe.

Ferguson se află în spital din 26 noiembrie 2021. El suferă de o boală ereditară de inimă care îi provoacă umplerea plămânilor cu sânge și fluid.

Potrivit unei organizații care strânge bani pentru operația sa, din cauza slăbiciunii inimii sale, bărbatul se teme de miocardită (inflamația mușchiului inimii, un posibil efect al vaccinării anti-COVID despre care Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA spune că este rar și temporar).

Centrul îi încurajează pe pacienții cu transplant să se vaccineze complet, inclusiv cu doza a treia.

Arthur Caplan, șeful catedrei de Etică medicală la Școala de Medicină „Grossman” de la Universitatea New York, a declarat pentru CBS News că, după orice transplant, sistemul imunitar al unui pacient este „oprit” și chiar și o banală răceală se poate dovedi fatală.

„Organele sunt puține și nu le vom oferi cuiva care are șanse mici de supraviețuire”, a spus Caplan.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.