Nevăzătorii vor putea „vedea” stelele, constelațiile și bolta cerească la planetariul pentru nevăzători ce va fi inaugurat la Bârlad, la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” din oraș, a anunțat Observatorul astronomic din Bârlad.
Planetariul pentru nevăzători este o construcție specială, formată dintr-un schelet cubic de lemn, cu o platformă mobilă desupra, ce conține o cupolă pe care sunt fixate în interior constelațiile, formate din stele tridimensionale legate între ele în forma tiparului stelar, relatează estnews.ro.
În interiorul structurii modulare este un fotoliu reglabil pe înălțime și pe orizontală, cu posibilitatea rotirii la 360 grade. Nevăzătorii pot atinge cu mâna toate stele pentu a „simți” formele constelațiilor, iar întreaga experiență este însoțită de un ghid audio.
“Călătoria sau aventura printre stele a nevăzătorilor pornește dintr-un punct fix, de bază, direcția nordului, indicată de cupolă. Apoi din poveste în poveste, din descriere în descriere, este conturată în mentalul utilizatorului imaginea fiecărei constelații și reverberația culturală pe care o poartă. Ghidul audio este disponibil pe Google Play store, pentru dispozitivele Android, sau pe pagina www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com”, a declarat pentru estnews.ro Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Planetariul și Observatorul din Bârlad.
Pe siteul www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com nevăzătorii vor descoperi un tutorial despre planetariu, precum și istoria constelațiilor, un mic ghid de orientare pe cer și numeroase informații despre constelații.
Planetariul pentru nevăzători este un proiect unic cu caracter naţional, iniţiat de către Complexul Astronomic Baia Mare şi finanţat cu ajutorul AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Instituţia bârlădeană este partener în cadrul acestui proiect ce se derulează în mai multe oraşe din ţară: Baia Mare, Bârlad, Galaţi, Constanţa, Bucureşti, Craiova şi Cluj-Napoca.
Inaugurarea planetariului pentru nevăzători va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie 2017, ora 11.00, la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” din strada Vasile Pârvan nr.1.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: