Unde sunați pentru a reclama că se fumează în club. Se caută fum și pe înregistrările video

Cei care vor aplica amenzi restaurantelor, cluburilor și locurilor publice în care nu se respectă legea anti-fumat sunt Poliția, ISU, Jandarmeria, dar și reprezentanții Ministerului Sănătății și cei cei de la Protecția Consumatorilor.

Astăzi sau mâine, ziua care va intra în vigoare legea, ar urma să fie lansat public, la nivel guvernamental, un ghid care va ajuta autoritățile să aplice legea antifumat.

Potrivit Digi24, în ghid ar urma să se specifice că spațiile trebuie să aibă indicatoare cu „Fumatul interzis” și trebuie introdusă sancționarea cu abatere disciplinară gravă a încălcării legii în regulamentul de ordine interioară. De asemenea, trebuie afișat un număr de telefon și un site de internet la care cetățenii pot sesiza încălcarea legii. Se va verifica dacă în spațiile închise există scrumiere sau alte obiecte în care este depozitat scrumul de țigară și dacă miroase a fum de țigară.

Persoanele însărcinate cu aplicarea legii vor avea dreptul să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat și pot folosi aparate care măsoară obiectiv existența în spațiile închise a reziduurilor din fumul de tutun.

Guvernul ar putea modifica legea antifumat. Este vorba despre articolul care precizează că acest viciu este interzis la terasele acoperite și delimitate de doi pereți.

Începând cu luna mai, atunci când intră în vigoare și prevederile UE, care interzic țigările aromate, fumătorii ar putea fuma la terase, chiar dacă sunt acoperite sau nu.

Printre altele, ar urma să fie eliminate de pe piață țigările slim și cele cu arome, cum ar fi cele mentolate sau fructate.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.