Un tânăr din România a obținut cea mai mare medie la Universitatea Oxford în primul an ca student

Tamio Nakajima. Foto: edu.ro

Medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Informatică de anul trecut, românul Tamio Vesa-Nakajima, a încheiat primul său an de studenţie la Oxford cu cea mai mare medie dintre studenţii informaticieni.

„Pot să spun că sunt în jur de 30 de studenţi la informatică pură, dar, dincolo de număr, faptul că aceşti colegi sunt la Oxford înseamnă că sunt dintre cei mai buni. Eu am terminat cu 8,95, în condiţiile în care se ştie că la Oxford se dau note foarte mici. Profesorii sunt mult mai stricţi”, a declarat Tamio, pentru Agerpres.

Tamio s-a născut în 1999, la Timișoara, și se consideră român, chiar dacă tatăl său este canadian, iar bunicii din partea acestuia sunt japonezi. Mama sa este româncă, din Beiuș.

Unul dintre cei mai talentați olimpici români, Tamio Nakajima spune că la Oxford, aproape jumătate din studenții din primii doi ani sunt din România.

Un an universitar la Oxford, una dintre cele mai vechi și mai prestigioase universități din lume, începe în 8 octombrie. Studenții parcurg trei semestre de câte două luni, despărțite de vacanțe de o lună. Nu există examene propriu-zise, însă studenții sunt notați pe parcurs.

Pentru a obține licența la Oxford trebuie urmate cursurile timp de trei ani, iar după patru ani se poate obține masteratul.

„Nu am idee exact unde va ajunge peste zece ani, dar sunt anumite domenii care, momentan, arată foarte promiţătoare, cum ar fi paralelizarea masivă sau calculatoare cuantice sau inteligenţa artificială. Eu sper chiar să se facă progrese semnificative în algoritmica în sine. Dar nu pot să prezic. Altfel aş fi deja miliardar”, a mai declarat Tamio.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.