Un stat-model ajută România să-și rezolve marile probleme sociale

Suedia
Cerșetori Foto:commons.wikipedia.org

Suedia şi România urmează să semneze, astăzi, un nou acord care vizează populaţia de etnie romă, cu accent pe educaţia copiilor, drepturile femeilor şi alte servicii de asistenţă socială dedicate, informează publicaţia The Local.

Un studiu realizat în luna aprilie a arătat faptul că aproximativ 4.000 de emigranţi vulnerabili din Uniunea Europeană, mulţi din România, trăiesc în prezent în Suedia. Mulţi dintre cerşetori sunt membri ai etniei romilor și locuiesc în corturi sau rulote și își petrec ziua cerșind de la suedezi bani din fața magazinelor sau lângă stațiile de merou.

Suedia și România au declarat că vor coopera și că vor lucra pentru combaterea sărăciei în cadrul comunității de romi.

Ministrul suedez pentru Copii, Vârstnici şi Egalitate de gen, Lsa Regner, a declarat, joi, pentru cotidianul suedez Dagens Nyheter, că datele statistice arată că minoritatea romă provenită din România înregistrează performanţe mai slabe decât majoritatea populaţiei la capitolele şomaj, venituri şi educaţie.

„Nu este greu de înţeles ce îi determină să vină în Suedia. Însă, situaţia este nesustenabilă. De aceea, vrem să contribuim şi să le oferim o viaţă mai bună în România”, a spus Lsa Regner.

În schimb, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, nu consideră că sărăcia este o problemă structurală în România.

„Este o alegere individuală. Cerşetorii nu respectă nici legislaţia din Suedia şi nici pe cea din România. Cerşitul nu ar trebui să fie o alegere pentru ei”, a spus Codrin Scutaru, pentru tabloidul suedez Expressen.

În noul acord, accentul va fi pus pe schimbul de cunoştinţe între Suedia şi România în domeniul asistenţei sociale. În plus, Suedia va face schimb de informaţii pentru a ajuta România să aplice pentru fonduri structurale europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


Recomandările editorilor GreatNews:

Victor Ponta este urmărit penal. Președintele îi cere demisia
Milioane de funcționari publici americani au fost atacați electronic
Când va fi gata Catedrala Mântuirii Neamului

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.