Un pas important pentru protecția femeilor din România

Guvernul României a ratificat Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul. Scopul său este prevenirea agresiunilor, protecția victimelor și trimiterea în judecată a agresorilor, informează agerpres.ro.

Acest document a fost semnat, din partea României, la 27 iunie 2014, la Strasbourg, de către ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb.

Convenția este primul tratat internațional care conține o definiție a genului și recunoaște că femeile și bărbații nu sunt doar diferențiați din punct de vedere biologic, ci că există o categorie a genului, definită social, care le conferă acestora roluri și comportamente specifice.

Potrivit acestui document, violența familială și cea împotriva femeilor, în special, reprezintă o violare a drepturilor omului și o formă de discriminare. Convenția de la Istanbul propune crearea unor mecanisme care să garanteze protecția victimelor, să crească gradul de conștientizare a efectelor acestui fenomen, să prevină și să combată toate formele de violență.

Convenția introduce sancțiuni penale și/sau juridice pentru acte de violență psihică și fizică, molestări psihologice insistente ce violează intimitatea, dar și pentru căsătoria forțată, mutilarea genitală a femeilor, violența sexuală (inclusiv violul), hărțuirea sexuală, avortul forțat și sterilizarea forțată.

În plus, vor fi recunoscute drept infracțiuni, atunci când sunt comise intenționat, înlesnirea sau complicitatea și tentativă comiterii unui act de violență. În cadrul unei proceduri penale inițiate nu vor fi considerate justificări ale acestor acte cultura, obiceiul, tradiția, religia sau onoarea.

Mai mult, următoarele circumstanțe vor fi considerate agravante:

— Infracțiuni comise împotriva unui (ei) fost (e) sau actual (e) soț (îi) ori partener (e), de un membru de familie sau o persoană care a abuzat de puterea sa;
— Infracțiuni comise în mod repetat;
— Infracțiuni comise împotriva unei persoane vulnerabile;
— Infracțiuni comise împotriva sau în prezența unui copil;
— Infracțiuni comise de una sau mai multe persoane care acționează împreună;
— Infracțiuni precedate sau acompaniate de nivele extreme de violență;
— Infracțiuni comise cu utilizarea unei arme;
— Infracțiuni ce au avut că urmări vătămări fizice sau psihice ale victimei;
— Agresori condamnați anterior.

Medierea și concilierea în caz de violență domestică, interzise

Totodată, Convenția interzice soluționarea extrajudiciară a litigiilor obligatorii, inclusiv medierea și concilierea, referitoare la toate formele de violență.

De asemenea, se stipulează o serie de măsuri privind protecția victimelor prin informare, servicii de asistență generală, asistență în plângerile individuale/ colective prin asigurarea unor servicii specializate, înființarea de adăposturi corespunzătoare, organizarea unor linii telefonice de urgență 24 de ore din 24, înființarea de centre de sesizare și sprijin a cazurilor de criză în urma violului, implementarea unor servicii de protecție și asistență pentru martorii copii, precum și constituirea cadrului în care o persoană martoră la comiterea unor acte de violență să fie încurajată să raporteze acest lucru autorităților competente, mai notează agerpres.ro.

România a semnat Convenția de la Istanbul și s-a angajat, astfel, să adopte, să promoveze și să respecte o serie de măsuri ferme prin care să fie asigurată prevenția și combaterea adecvată a fenomenului violenței.

Sub incidența Convenției intră femei și fete din orice mediu social, indiferent de vârstă, rasă, religie, origine socială, statut de imigrant sau orientare sexuală.

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice — denumită pe scurt și Convenția de la Istanbul — a fost adoptată de Comitetul Miniștrilor Consiliului Europei la data de 7 aprilie 2011 și a fost deschisă semnării de către statele membre ale Consiliului Europei la data de 11 mai 2011, cu prilejul cele de-a 121-a Sesiuni a Comitetului Miniștrilor desfășurată la Istanbul.

Convenția de la Istanbul a fost inițiată de Consiliul Europei în decembrie 2008 și a fost semnată, până în prezent, de 32 de state și ratificată de 14 state (Albania, Andorra, Austria, Danemarca, Bosnia și Herțegovina, Franța, Italia, Muntenegru, Portugalia, Șerbia, Spania, Suedia, Turcia și România).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Iadul de acasă
Un spectaculos Muzeu al Satului ar putea apărea într-un mare oraș din țară
Metoda mai puțin obișnuită prin care un medic îi ajută pe alcoolicii români să scape de viciu
eMAG începe Revoluția Prețurilor. Reduceri ca de Black Friday
Locuri de muncă în Anglia. Se caută lucrători în depozite, salarii de peste 1500 de euro

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.